Margarida de Prades

Margarida de Prades (1387/1388-1429) va esdevenir reina de ben jove, arran del seu matrimoni amb Martí l’Humà, amb l’objectiu d’engendrar un hereu legítim al tron de la Corona catalanoaragonesa. Pocs mesos després de l’enllaç, el rei morí sense haver-se pogut fer efectiva l’anhelada successió. Aquest fet suposà l’extinció del casal de Barcelona i fou l’origen d’un interregne ple d’incerteses i tribulacions que desembocà en l’entronització dels Trastàmara en el Compromís de Casp.

L’estiu del 2018 va arrencar un projecte ambiciós i engrescador al voltant del context històric en què visqué la reina Margarida de Prades. L’aclaparador èxit de les activitats programades va fer que l’any següent es projectés un segon cicle centrat en les diverses etapes vitals d’aquesta figura fascinant i força maltractada de la nostra Història. Si bé l’objectiu era tancar la trilogia l’any 2020 amb la presentació dels principals resultats obtinguts a diversos nivells, la pandèmia de la COVID-19 va trastocar per complet les previsions. Enguany, malgrat que la situació encara no s’ha resolt del tot, podem dur a terme aquesta tercera trobada, amb el desig que generi almenys tant d’interès com les dues anteriors.

El programa de les terceres jornades té el propòsit de recuperar alguns dels principals aspectes ja exposats i de presentar les troballes més destacades efectuades al llarg dels darrers mesos de recerca. Així doncs, d’una banda, es difondran les conclusions de tot aquest intens procés d’investigació, mentre que de l’altra, es pretén donar a conèixer les línies mestres de treball i els projectes de futur. Per a fer-ho, al llarg de la setmana s’han programat tot un seguit d’activitats, enfocades a públics diversos, que es fixaran en la imatge literària de la reina, en la seva figura històrica, en el seu fill secret i en el Centre d’interpretació que se li dedicarà a la vila comtal de Prades. Finalment, com a colofó, es presentarà el llibre que recull el fruit de tots aquests esforços i que està cridat a convertir-se en un veritable referent, en oferir una imatge totalment renovada de “la de Prades”.

El divendres 12 d’agost a les 19h, i dins l’acte de clausura del cicle, tindrà lloc la presentació del llibre ‘Margarida de Prades, regnat breu, vida intensa’, a càrrec de la professora Teresa Vinyoles Vidal. Tot seguit, taula rodona amb diversos autors del volu: Stefano M. Cingolani, Teresa Forcades i Vila, Sophie Hirel-Wouts, Eduard Juncosa Bonet i Marina Navàs Ferré.

Aquí teniu l’accés al programa.

Tots els actes tindran lloc a la Sala 1 d’Octubre del Centre Cívic de Prades.