Palau Ferré a Montblanc

Dissabte 30 de juliol va tenir lloc a l’antiga Església de Sant Francesc de Montblanc la inauguració de l’exposició Palau Ferré. Artista centenari. Es tracta d’una panoràmica que recull pintures inèdites, olis, gravats, ceres, tintes xineses, escultures, cartells i fotografies històriques que ofereixen una visió de conjunt de la trajectòria de Maties Palau Ferré (Montblanc, 1921-2000), un dels artistes més singulars de l’art català del segle XX.

‘Montblanc i el tren’, de Maties Palau Ferré

La mostra arriba com a cloenda dels actes de commemoració del Centenari del naixement de l’artista, i que s’ha desenvolupat amb vint exposicions temàtiques i un centenar d’actes arreu de Catalunya.

La inauguració va comptar amb la presència dels dos besnebots de l’artista, Rosa de les Neus Marco-Palau i Francesc Marco-Palau. Aquest, que a més és comissari de l’Any Palau Ferré, va oferir una visita guiada de l’exposició.

Entre les peces més singulars que es poden contemplar a Palau Ferré. Artista centenari hi ha el Retrat d’Antoni Andreu i Abelló, un dels pocs retrats personals que l’artista va pintar al llarg de la seva carrera artística. En ell s’hi veu l’activista Antoni Andreu i Abelló (Montblanc, 1905-1982), i és un elegant retrat del polític catalanista amb americana, corbata i ulleres a la mà.

L’exposició també mostra l’ampliació d’un dibuix i un poema que Palau Ferré li va dedicar quan Andreu i Abelló va tornar de l’exili. La panoràmica també compta amb les característiques figures femenines d’ulls ametllats, les quals protagonitzen algunes de les pinzellades més personals de Palau Ferré, sovint acompanyades de fruites, flors, coloms o llibres. Hi són també els paisatges, molts dels quals retraten el propi Montblanc, així com bodegons i un total de set escultures de bronze amb sirenes, Verges i arlequins.

Maties Palau Ferré, fill il·lustre de Montblanc i conegut com El pintor que cremava els seus quadres, va ser un artista molt influït pel cubisme picassià, per la Barcelona dels Salons d’Octubre i pels anys viscuts a París a la dècada dels cinquanta i la dels seixanta. També va exposar als Estats Units. Estretament vinculat als valors de la pau, la llibertat i la solidaritat, va col·laborar amb diverses ONG i va donar suport a projectes socials i culturals.

L’exposició es podrà visitar fins al 31 d’agost de 2022 a l’antiga església de Sant Francesc de Montblanc. L’horari de visita és:

Dilluns a divendres de 10 a 13.30 h. i de 18 a 21 h (Dimarts tancat)

Dissabtes d’11 a 14 h. i de 18 a 21 h.

Diumenges de 12 h. a 15 h.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s