L’Hemeroteca de la Fundació Catalunya la Pedrera

La Fundació Catalunya La Pedrera ha donat a la Universitat Rovira i Virgili (URV) tot el seu fons de l’Hemeroteca de Tarragona que consisteix en 800 revistes, 25 diaris d’àmbit local, nacional i internacional i llibres d’àmbit local i d’història de la premsa, que ocupen més de 500 metres lineals de prestatgeria.

El personal del CRAI de la URV conjuntament amb professorat del Departament d’Història i Història de l’Art han fet un procés de selecció tant de les col·leccions que completen els fons de la Universitat com de les col·leccions d’interès local o d’interès acadèmic de les que la URV no disposava. Després de revisar, catalogar la part del donatiu que no estava al catàleg de la Universitat i reubicar els documents catalogats, el fons complet serà accessible per a consulta partir del gener de 2023.

Des del 2015 el Catàleg del CRAI de la URV ja incorpora la descripció del fons de l’Hemeroteca de Tarragona per poder-ne facilitar la localització. Així, la col·laboració entre les dues institucions ha portat a integrar el fons de l’hemeroteca al catàleg de la URV, des d’on s’ha fet visible i s’han satisfet les demandes d’informació d’usuaris d’arreu del món a través del servei de préstec interbibliotecari i d’obtenció de documents.

Al fons de l’Hemeroteca de Tarragona s’hi troba premsa en paper des de 1757, com El Mercurio, una cinquantena de títols del segle XIX, com ara Ilustración Española y Americana i l’Esquella de la Torratxa, i un fons molt complet del segle XX, que el fan imprescindible per qualsevol investigador d’aquest període. Destaca la col·lecció entre 1891 i 2002 de Blanco y Negro, però també títols representatius de diferents àmbits i temàtiques com D’Ací d’AllàCucut!Guerra europeaEn PatufetDestinoLa CodornizArribaFuerza nuevaMundo obrero o Cambio 16.

També és destacable la importància del fons de revistes d’interès local, amb més de 300 títols editats al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, com la col·lecció del Diari de Tarragona dels anys de la República, la Guerra Civil i primer franquisme, i títols com El VallencEl PatiVeu del Baix EbreNova Conca, Clàxon o Espais 7.

Aquí podeu consultar més informació sobre l’Hemeroteca de la Fundació Catalunya la Pedrera.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s