Tarragona borbònica. Novetat 2022

Rovira i Gómez, Salvador-J. Tarragona borbònica (1713-1811). Tarragona : Silva, març de 2022


El llibre explica la història de Tarragona des del 14 de juliol de 1713, en què la ciutat caigué en mans de les tropes de Felip V, fins els primers dies de maig de 1808 quan la família reial espanyola renuncià als drets que tenia sobre la corona d’Espanya a favor de Napoleó I. Aquests noranta-cinc anys els qualifiquem de borbònics perquè en aquest període imperà sobre Espanya i Tarragona el règim absolutista dels Borbons sense cap mena d’oposició.

L’abdicació de Carles IV a favor de Napoleó significà la fi d’aquest règim a Espanya en la seva fase absolutista i, paral·lelament, també en la història de Tarragona atès que les autoritats no franceses, com la Junta Corregimental, la Junta Superior de Catalunya o la Junta Central, tot i que deien que governaven en nom de Ferran VII, ja no era el mateix i a més a més els napoleònides controlaven gran part del territori i, pel que feia a Tarragona, acabaren ocupant-la el 30 de juny de 1811 i hi romangueren fins la diada de Sant Magí el 1813. El retorn de Ferran VII no comportà pas una restauració de la governabilitat imperant abans de la Guerra del Francès, ja que el poder absolut no tornà a ser acceptat de manera incondicional i es veié mediatitzat en tot moment pel liberalisme i el constitucionalisme.

Salvador-J. Rovira i Gómez és professor d’Història Moderna de la Universitat Rovira i Virgili. A Tarragona, la seva ciutat natal, li ha dedicat un bon nombre de llibres i articles dels que destaquen els volums tercer i quart de la Història de Tarragona de Pagès editors.

Diu Rafal d’Amat i de Cortada a l’inici del llibre :

‘Tarragona, ciutat de 7.500 personas, queda situada part sobre de un collat, part en planura, a la vora del mar, y dista vint horas de Barcelona. És recomendable per haver estat antiguament colònia dels emperadors romans, quedant vuy dia en peu un edifici antich a la vora de la muralla, que mira al mar, que se’n diu lo castell o casa de Pilat. Y en las ruïnas de la antigua Tarragona, que era molt gran alashoras, quédan tals quals vestigis de un circo, anfiteatro, conservant-se així mateix algunas medallas y inscripcions dels romans. Vuy dia és molt reduhida en caseria y curta sa població’.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s