La Tau de Santa Tecla

La Tau és l’emblema de la Santa, Metropolitana i Primada Església de Tarragona. Aquest fet el prova una ordinació de Rodrigo Tello l’any 1291 per la que es designa aquest símbol com a segell autentificador de tots els documents notarials.

Diverses són les definicions que han acompanyat la TAU al llarg de la història. És la darrera lletra de l’alfabet hebreu, per això es considera que és equivalent al ‘fi’. També és una lletra de l’alfabet grec, de la qual pren el nom. Als missals trobem la tau a l’inici del cànon ‘Te igitur’ habitualment en forma de miniatura. Sant Francesc d’Assís l’utilitzava com a signatura. Els franciscans marcaven les habitacions dels membres de la comunitat amb una tau vermella i un llarg etcètera de diverses explicacions.

La representació de la tau s’inclou en edificis i altres objectes de diferents institucions, com la Diputació Provincial de Tarragona o l’Hospital de Sant Pau i Santa Tecla. Molts escuts d’entitats de tot ordre el tenen entre les seves armes. A la iconografia no tarragonina de Santa Tecla no apareix la tau, sempre trobem la santa relacionada amb altres atributs com els lliris, una espasa, flames, lleons, una palma… D’aquesta manera, la tau és un símbol exclusiu de la iconografia tarragonina de Tecla, donat que no es coneix cap altre devoció sobre Tarragona que dugui la tau com a senyal.

Santa Tecla sempre duu la tau mantinguda delicadament entre els dits de la mà. El reliquiari en forma de braç de cada 23 de setembre surt en processó pels carrers de al ciutat i té una tau agafada pels dits.

Els colors que li són propis heràldicament són tau de plata sobre fons vermell, però no sempre es compleix amb rigor aquest fet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s