Les relíquies de Santa Tecla

Fa pocs dies que es va estrenar el documental ‘Les relíquies de Santa Tecla’, en commemoració de l’arribada dels 700 anys del braç de la patrona. Corria l’any 1321 quan la ciutat de Tarragona va viure un dels esdeveniments festius més importants de l’edat mitjana i que marcaria la seva història des d’aquell moment i fins al dia d’avui. La relíquia de Santa Tecla va entrar en solemne processó des de la veïna localitat de Constantí i fins a la catedral de Tarragona. El rei i l’arquebisbe, acompanyats de nobles, bisbes, cavallers, gremis, tarragonins i viatgers van acompanyar la relíquia i gaudir de les celebracions d’aquella entrada, origen de la nostra festa major. Però d’on venia la relíquia? Qui va fer possible que aquella arribés a la ciutat? Com era la Tarragona d’inicis del segle XIV i quin paper jugava a la Corona d’Aragó? Quins interessos hi havien rere l’arribada de la relíquia?

L’expert divulgador del patrimoni Julio Villar és el narrador encarregat de respondre al llarg del documental aquestes preguntes. Es va tractar d’un viatge diplomàtic que va comptar amb el suport del país i va tenir una repercussió internacional. Va ser emparat pel rei Jaume II, amb l’impuls de l’Arquebisbat de Tarragona, el Capítol de la Catedral i el Consell de Tarragona. A l’època, comptar amb unes relíquies destacades era quelcom més que una qüestió de fe i religiositat. Les relíquies constituïen un element de projecció, d’atracció de pelegrins i d’orgull per la ciutat. Es tracta d’un episodi de la història de Tarragona i de Catalunya encara poc conegut. Els detalls, significats i les repercussions d’aquesta travessia mereixen ser explicades i divulgades.

El documental té una durada de 20 min i ha estat filmat durant el 2022 en museus i localitzacions de Tarragona i de Barcelona, com ara la catedral de Tarragona, el Museu d’Història de la ciutat, el Museu Marítim o la Llotja de Mar de Barcelona. L’assessorament històric ha anat a càrrec del doctor Eduard Juncosa i el guió reflecteix els darrers descobriments de la recerca històrica com, per exemple, la veritable identitat de Simó de Salzet, l’ambaixador enviat pel rei a adquirir les relíquies. Les imatges combinen els escenaris actuals, amb documents històrics i dramatitzacions dels principals personatges: el rei, l’arquebisbe, les mullers de Jaume II, els consellers de Tarragona, els eclesiàstics que es van embarcar i l’ambaixador Simó de Salzet. El documental ha estat possible amb el patrocini de BBVA. El documental, una producció de Kamaleon, ha estat dirigit per Rafael López-Monné.