Francesc Tosquelles

Francesc Tosquelles (1912-1994) va ser un psiquiatre republicà que es va exiliar a França, on va dur a terme una pràctica transformadora en el camp de la salut mental i les institucions psiquiàtriques. Partidari de la interacció dels interns amb el personal mèdic i els cuidadors, i de la relació amb la gent de l’entorn rural de la Losera, va fomentar la vida i el treball en comú en la dinàmica terapèutica. A l’hospital de Saint-Alban, hi van confluir la psiquiatria d’avantguarda, l’antifeixisme i unes pràctiques culturals, entre les quals el que s’ha conegut com a art brut, que van traspassar els murs de la institució.

Convençut del caràcter intrínsecament humà de la bogeria, Tosquelles va reivindicar l’estrangerisme de la llengua i una manera de dir desbarrada. Va veure en la trobada fortuïta -com una màquina de cosir en un camp de blat- un principi per entendre millor el nostre vincle amb els altres i amb els llocs, i una forma de cura basada en la capacitat humana de superar l’adversitat.

Aquest llibre recull l’exposició Francesc Tosquelles. Com una màquina de cosir en un camp de blat, que va tenir lloc al CCCB a Barcelona entre els mesos d’abril i agost d’aquest any 2022. La proposta de la mostra pretenia recuperar la història d’aquest psiquiatre català, nascut a Reus i format en l’experiència política i cultural de la Mancomunitat de Catalunya i la República que, després de lluitar al front d’Arragó i a Extremadura durant la Guerra Civil, es va exiliar a França el 1939. Va revolucionar, des d’allà, la institució psiquiàtrica amb una pràctica experimental que vinculava l’exercici clínic amb la política i la cultura, i que va humanitzar la vida de milers de pacients en una França ocupada pel nazisme i dominada pel fred, la fam i la por. Saint-Alban, l’hospital psiquiàtric, es va convertir en un refugi per a artistes d’avantguarda, que convivien amb pacients, pagesos, capellans, metges i infermeres. S’hi portava a terme una pràctica que vetllava per obrir l’hospital psiquiàtric i fomentar el vincle socials dels malalts i que veia en el teatre, en el cinema, en l’art i en l’escriptura unes eines terapèutiques fonamentals.

El retorn de Tosquelles a Catalunya va tenir lloc durant els últims anys de la dictadura i el postfranquisme. A finals dels anys seixanta, malgrat la plena dedicació professional a França, Tosquelles va tornar a Catalunya per donar continuïtat, des de l’Institut Pere Mata, a algunes iniciatives que havia assajat a Saint-Alban, a través de les jornades anuals d’interès psiquiàtric, els grups de treball, els grups dels cassets o el club de malalts.

El record de Francesc Tosquelles coincideix amb la celebració de la Setmana sobre la Salut Mental, i en concret, el dia 10 d’octubre, que es fa a tot el món.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s