175 anys Biblioteca Pública de Tarragona

Activitats aniversari del 20 d’octubre al 29 de desembre de 2022.

La Biblioteca Pública Provincial de Tarragona es va crear el juliol de 1846 i es va obrir al públic el gener de 1847. L’origen dels seus fons, igual que les biblioteques de les capitals de província, van ser els llibres que es van aplegar procedents dels convents suprimits l’any 1837 arran de les desamortitzacions eclesiàstiques.


A la ciutat de Tarragona van arribar tard (1840-1847) i es concentraren a la plaça del Pallol al voltant de l’Acadèmia de Dibuix i Nàutica i de la Sociedad Económica de Amigos del País. Les Comisiones de Monumentos, creades a les capitals de província el 1844, tenien com a objectiu prioritari la recollida del patrimoni dels béns mobles procedents dels convents i monestirs, i en el cas del bibliogràfic, la creació de les biblioteques provincials.


El 1846 s’encarregarà la Biblioteca a l’exfrare franciscà Joaquin Caballero, qui podria reunir i classificar els fons amuntegats a la Plaça Pallol. El 14 de gener de 1847, en el moment de la inauguració, el cap polític de Tarragona Francisco Belza qualificava la Biblioteca com un dels grans vehicles d’instrucció pública vinculada a l’Institut d’Ensenyament Secundari, i descrivia el ric llegat procedent de monestirs i convents de la demarcació, i que calia augmentar amb obres modernes. No es volia demorar, però, la seva obertura als estudiosos de totes classes de la societat, i s’obria de deu a dotze del matí i de tres a dos quarts de quatre de la tarda. 
Després de 175 anys, volem continuar reivindicant la importància de les biblioteques vinculades a l’aprenentatge i a l’accés universal a la cultura. Per aquest motiu aquest programa vol fer-ho al costat d’escriptors i d’investigadors, i es vol adreçar especialment a la ciutadania.
Actualment, la Biblioteca Pública de Tarragona és una biblioteca de titularitat estatal gestionada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Som conscients del poder transformador de la cultura i, per tant, impulsem el gust per la lectura, la literatura, la història i el patrimoni, en especial de les comarques tarragonines. Com a biblioteca pública reivindiquem també la importància de fer-ho des de ben petits i al llarg de la vida.

:: ESPECTACLE CENTRAL

Cel estelat a la coberta de la biblioteca, espectacle per a tots els públics amb Joan Rioné.

Dissabte 26 de novembre, divendres 16 de desembre i dijous 29 de desembre.
Hora: diferents horaris
Lloc: Biblioteca Pública de Tarragona


La Mar i la Far juguen amb els llibres, juguen amb les paraules. Tot ho miren, són curioses; tafaneres. Amb elles descobrirem un lloc que són molts llocs a la vegada, perquè, al capdavall, què és una biblioteca, sinó un vaixell, una illa, una casa…?

Joan Rioné és de Tarragona, llicenciat en Història de l’Art. Dramaturg, actor, director teatral, escriptor i editor: “Sóc director, actor i noi dels encàrrecs del grup de teatre Genovesa narratives teatrals. Fundador, editor, persona que fa fotocòpies i porta els cafès a l’editorial Piscina, un petit oceà. Professor de teatre a l’Aula de Teatre de la URV, de l’Espai Jove Kesse… He desenvolupat projectes de mediació cultural a Chillida Leku, Teler de Llum… He fet espectacles en moltes places, teatres, museus, escoles… He fet llibres de molts colors… Crec que, senzillament, m’agrada explicar històries.”

:: ACTE OFICIAL

Divendres 16 de desembre a les 19 h.


:: PROGRAMA D’ACTES
Descarrega-te’l!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s