Tractat d’anatomia

Palazón, Òscar. Tractat d’anatomia. Medusa, 2022.


Òscar Palazón, nascut a Lleida el 1969, és llicenciat en Filologia Anglogermànica. A més de diversos relats i poemes en llibres col·lectius, ha publicat les novel·les Un rostre que no és meu (Cossetània, 2008), El fotògraf (Ara Llibres, 2008), Els complements del nom (Pagès, 2018) i Alguns ocells muts (Pagès, 2018) i els poemaris Atles de la memòria (Cossetània, 2005), El coit imperfecte (March Editor, 2011), Imagino Budapest (Documenta Balear, 2014) i Diari de laboratori (Viena, 2019). Així mateix, ha fet incursions en la poesia visual i experimental, com ara Testament dada’m (Fonoll, 2019). Ha compaginat la faceta com a escriptor amb la traducció, la gestió de festivals de poesia, el periodisme cultural, la presentació de llibres, la participació en jurats de premis literaris i la impartició de tallers d’escriptura creativa a l’Escola de Lletres de Tarragona, ciutat on viu des del 1980.

Seria impossible determinar amb precisió en quin moment van accedir als nostres pensaments, si va succeir abans o després de l’incendi o va coincidir amb l’aparició del primer ocell mort. De l’únic que estem segurs és que els homes de blanc van arribar-hi mentre dormíem, sigil·losament, ja que ningú no va adonar-se’n.

Així comença Tractat d’anatomia, la novel·la finalista del 41è Premi Just M. Casero, un dietari angoixant que barreja gèneres literaris, un laberint narratiu que convida el lector a endinsar-s’hi i el desafia a trobar-ne la sortida.

L’autor s’hi va presentar amb el pseudònim Andreas Vesalius. Es tracta d’una distòpia sobre un grup de persones que estan sotmeses a un règim carcerari i “recrea una atmosfera angoixant que es manté amb robustesa durant tota la narració i que va augmentant d’intensitat, a partir de les reflexions i les observacions d’una veu que parla en primera persona del plural”. Gairebé es pot llegir com una metàfora del temps incert que vivim i la recreació de dos universos paral·lels: el del propi cos i el d’una comunitat que es regeix per les regles de l’anatomia humana.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s