Bombes sobre Tarragona, ara fa 85 anys

Des del juny de l’any 1937 fins el 15 de gener de 1939, Tarragona va patir 144 atacs aeris durant els quals van caure més de 3800 bombes. A banda de les víctimes mortals i les persones ferides, les bombes van provocar la destrucció de 74 edificis i l’enderrocament parcial de 522 edificis més. El cost econòmic es va elevar a gairebé 20 milions de pessetes de l’any 1939, uns 3.000 milions d’euros actuals. En aquella època, Tarragona era una ciutat que no sobrepassava els 35.000 habitants. Els avions que van participar actuaven des de les bases aèries de Mallorca i formaven part de la Legió Còndor alemanya i de l’Aviació Legionària italiana. Per tant, Hitler i Mussolini participaven directament al costat de Franco a la guerra civil espanyola.

El primer acte es va celebrar ahir 15 de gener, data de l’ocupació de Tarragona per part de l’exèrcit franquista l’any 1939, quan s’inaugurà un mural artístic d’homenatge al moviment veïnal de Tarragona (1964-1979) al barri de Bonavista.  

Els 35 actes contemplen 6 projeccions, 5 presentacions de publicacions, 5 actes d’homenatge, 6 conferències, 3 exposicions, 3 visites guiades, 3 obres de teatre i lectures dramatitzades, 2 actuacions musicals i una taula rodona. També, com cada any, el Programa de Memòria Democràtica contempla, entre aquests actes, activitats per divulgar què va significar el període que va des de la Segona República fins a la Dictadura franquista i la Transició política a la ciutat de Tarragona.  

A banda de les diferents àrees de l’Ajuntament de Tarragona, com en anteriors edicions, hi ha diverses institucions i entitats de la ciutat que col·laboren i organitzen activitats que s’inclouen en el Programa de Memòria Democràtica, com ara, la Diputació de Tarragona, el Port de Tarragona, l’Associació de Víctimes de la Repressió Franquista de Tarragona, la Universitat Rovira i Virgili (URV), Òmnium Cultural i la Fundació Irla.  

Des de la Biblioteca Pública s’organitzen dues activitats:

Visita guiada al refugi antiaeri de l’Ajuntament i a l’exposició Thorpenes i Stanwell. L’atac als mercants anglesos al port de Tarragona de l’any 1938 durant la Guerra Civil

Data: 11 febrer. 11 a 12h

Visita guiada Petjades republicanes

Data: 6 de maig a les 11h.

Inscripcions per correu electrònic a bptarragona.cultura@gencat.cat o per telèfon al 977240331

Podeu consultar el programa complet de memòria democràtica aquí

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s