Defenses del litoral de Tarragona

Fortificacions i nius de metralladora de la Guerra Civil (1936-1939)

Es tracta d’un inventari de tots els vestigis de la defensa de la costa que queden al terme municipal de Tarragona. Com la bateria de costa de Tamarit.

En total, aplega gairebé una desena dels nius de metralladores i bateries que es van construir. Un primer pas de cara a la recuperació i contextualització dels espais del franquisme a Tarragona.

Els objectius de la difusió d’aquest mapa viu són: 

  • Donar a conèixer una part del patrimoni monumental del litoral tarragoní que encara es conserva d’aquest període històric. 
  • Reflexió del què va suposar un conflicte bèl·lic d’aquesta magnitud i rebutjar qualsevol tipus de violència. 
  • Posar en valor aquest patrimoni i incloure’l al catàleg de l’Ajuntament de Tarragona per a assegurar la seva protecció. 
  • Realitzar una ruta pels diferents vestigis conservats a peu o amb cotxe i incloure-la dins de l’oferta dels Espais de Memòria de la Guerra Civil a Tarragona. A més a més, es pot enllaçar amb els diferents monuments o indrets que hi ha repartits per Tarragona ciutat relacionats en la Guerra Civil i postguerra.  
  • Oferir eines per a l’àmbit educatiu. Fer més atractiva tota la informació ja que permet combinar diferents formats com imatges, textos, mapes, etc.  

Podeu veure el Mapa Viu de les Defenses del litoral de Tarragona aquí, promogut pel Grup de Recerca i Investigació dels Espais de la Guerra Civil (GRIEC) i l’Arxiu.

Per altra banda, l’Arxiu Històric va rebre el passat mes d’octubre una gran quantitat de fons documental del tarragoní Lluís Mezquida,  periodista i historiador, i un dels més grans experts de la Batalla de l’Ebre. El fons es compon de 16 caixes de documentació textual i prop d’un miler de fotografies. Aplega elements com comunicats de guerra, circulars, memòries de soldats o mapes que van ajudar-lo a dur a terme la seva recerca sobre l’ocupació franquista de Catalunya.

El fons també conté altres materials que aplegava Mezquida segons el seus interessos. Aficions que anaven des de la devoció popular a Sant Magí fins a la divulgació de l’interès turístic de Tarragona que va plasmar en 5 guies turístiques.

La Secció Local de la Biblioteca aplega gran quantitat de monografies de l’historiador. Podeu venir a consultar-les i emportar-vos-les en préstec si les necessiteu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s