La lluita per l’aigua al Gaià

Ramon i Sumoy, Ricard. La lluita per l’aigua a la conca baixa del Gaià : regadiu, molins i conflictes. Cossetània, novembre del 2022

Els conflictes al voltant de l’aigua, sigui entre diferents usos o entre regants, i la recerca de solucions a aquests conflictes han marcat la història contemporània dels pobles de la conca baixa del Gaià: des de l’extensa horta i els molins de la Riera de Gaià fins a les diferents indústries del Catllar i Vespella; des dels fèrtils horts de Ferran fins als avellaners d’Ardenya; des de les sínies del Vinyet, vora Altafulla, fins a les hortes de Virgili… Un paisatge, una economia i una societat lligats a l’aigua del Gaià.

Es tracta d’un llibre en el qual explica com ha influït la lluita per un bé tan preuat i escàs com és l’aigua en els pobles de la conca baixa del Gaià en els dos últims segles. El seu autor, el Ricard Ramon, treballa en l’àmbit de la política agrària i és cap de la unitat adjunta a la Direcció General d’Agricultura i Desenvolupament Rural de la Comissió Europea.

L’origen del llibre és molt personal per l’autor. El seu avi, que era d’Altafulla , fou president de la comunitat de regants, per tant, el coneixement que té sobre el tema és molt acurat.

A l’inici del llibre es troben tres articles que ell mateix havia fet amb anterioritat per als Estudis Altafullencs del Centre d’Estudis d’Altafulla. Tracten sobre l’Altafulla del segle XIX, i concretament, per exemple, del Marquès de Tamarit. Resultat d’una recerca de més de 10 anys, està basat en la consulta de diversos arxius, de la Comunitat de Regants del Riu Gaià, a més de l’experiència de més de vint testimonis. També inclou un recull d’imatges antigues i dels protagonistes, amb l’objectiu de vincular la història narrada amb el territori i el patrimoni agrari i industrial de la conca baixa del Gaià.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s