Patrimoni Fluvial del Gaià

Posar en valor un territori tenint el curs fluvial del riu Gaià com a eix vertebrador és un dels objectius que es proposa l’Associació Terres del Gaià. I ho fa amb el convenciment d’ajudar a integrar persones i territori, història i patrimoni, velles estructures i natura. D’aquí que des de Terres del Gaià impulsen hagin publicat un mapa-guia de l’inventari del patrimoni fluvial del riu Gaià.

És just recalcar que aquesta publicació la sosté el bagatge físic i documental derivat de la feina iniciada l’any 2016, després de la gaianada (nom amb què es coneixen les grans crescudes del riu Gaià) esdevinguda el novembre del 2015, els efectes de la qual van deixar a la llum nombroses estructures i restes patrimonials que no eren visibles, moltes d’elles datades d’època medieval: molins, sèquies, sínies, bases, rescloses, construccions de pedra seca… els conreus. Aquesta excepcionalitat, com poques, va moure els voluntaris de l’Associació Terres del Gaià que es van afanyar a fotografiar les estructures i elements abans no tornessin a ser engolides per la vegetació, per ser degudament inventariades.

Les dades obtingudes del treball de camp es van bolcar en fitxes dissenyades per la mateixa Associació i es va construir una base de dades on-line que recull aquesta feina, la qual es pot consultar a Inventari del Patrimoni Fluvial del riu Gaia.

A partir d’aquesta base de dades s’ha fet la tria de les diferents estructures patrimonials que inclou la guia. S’han seguit criteris d’importància històrica, patrimonial i arquitectònica, però també i sobretot, seguint criteris d’accés, estat de conservació i tipus de propietat.

La Diputació de Tarragona és l’ens que s’ha encarregat de realitzar el projecte dirigit a traçar un nou camí per a recórrer les terres del Gaià, amb diverses modificacions per fer-lo més accessible al llarg dels 65 km del curs fluvial, des del seu origen oficial, a les fonts de les Canelles de Santa Coloma de Queralt, fins a abraçar la Mediterrània a la platja de Tamarit.

L’edició de la guia consta d’un estoig doble; per una banda, hi ha el mapa del Camí de les Terres del Gaià, que recorre les comarques de la Conca de Barberà, l’Alt Camp i el Tarragonès, amb les estructures visitables senyalitzades.

De l’altra, un llibret de 45 pàgines, que recull la informació de cadascuna de les estructures incloses, amb una fotografia i una petita llegenda. El llibret inclou un glossari de termes relacionats amb la hidràulica, i un parell de dibuixos associats. L’objectiu de la guia és sobretot, de difusió de l’entorn natural i patrimonial de la conca, així com el coneixement d’aquest patrimoni ric que fa reconèixer la història d’aquest territori, totalment lligada al riu Gaià.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s