Gómez Travé, Jaume. Els de Muller a Tarragona : vinaters i prohoms. Insitu Comunicació, 2022.
Pioners en l’exportació del vi, aquesta nissaga familiar dels de Muller de Tarragona va significar una projecció industrial a la ciutat durant els segles XIX i XX. Tothom els coneix com la bodega del carrer Reial, però poca gent coneix la seva història.
Les condicions climatològiques i la situació industrial, conjuntament amb l’expansió ascendent del Port de Tarragona i l’inici de la fil·loxera a França, van ser els detonants perquè August de Muller s’instal·li a la ciutat. Els De Muller també van facilitar l’arribada dels monjos cartoixans de la Grande Chartreuse, l’any 1882, cedint-los l’antiga Fabril Tarraconense perquè s’hi establissin.
L’activitat econòmica dels de Muller va esdevenir exitosa en una ciutat amb una escassa presència del teixit industrial. La importància del sector comercial girava al voltant de l’emmagatzematge i el tractament del vi i de l’oli per a l’exportació. Paral·lelament, la intensa activitat del Port de Tarragona també s’evidenciava en les successives ampliacions i millora de les instal·lacions i la construcció de les Drassanes de Tarragona de l’any 1919.
Els De Muller van aconseguir teixir una xarxa d’exportació dels seus vins arreu del món, essent pioners als Estats Units, i fent-se un lloc als mercats asiàtics. També van ser proveïdors de la casa reial espanyola i el papa Pius X els va atorgar el càrrec de proveïdors oficials pontificis pel seu vi de missa. La presència de la família De Muller i de la fàbrica de Chartreuse també va ser de rellevant importància per a la societat. La seva activitat beneficiava els proveïdors de vi i alcohol de les comarques tarragonines i als obrers de la ciutat que treballaven en els cellers i els tallers de boters i d’altres embalatges per a la seva exportació.
El llibre també recull curiositats i fotografies, com ara la presència de l’escut familiar en una rosassa del Monestir de Montserrat, o la proposta d’Augusto de Muller per construir una línia de ferrocarril entre Salou i Reus.
El llibre de Jaume Gómez Travé té una part final dedicada a l’ofici de boter i al seu pare que va entrar a treballar a Casa De Muller com a aprenent i en va sortir, al cap de vint anys, com a oficial.