Biblioteques del Front, 86 anys

Mostra-exposició les Biblioteques del Front, 86 anys. Del 17 de febrer al 18 de març a la planta primera de la Biblioteca.


El fons de llibres del Servei de Biblioteques del Front conservat a la Biblioteca Pública de Tarragona és testimoni de la mobilització social i política que hi va haver, en temps difícils,  perquè els soldats poguessin tenir llibres a mà en els moments de descans. El referent de l’experiència va ser la de les biblioteques circulants, amb servei de préstec inclòs, per als combatents nordamericans durant la Primera Guerra Mundial.

El Servei de Biblioteques del Front va ser creat pel decret de la Generalitat del  17 de febrer de 1937. Des del començament de la Guerra Civil Espanyola l’Agrupació d’Escriptors Catalans i altres entitats havien promogut la recollida i tramesa de llibres, però hi mancava organització; per aquesta raó la Conselleria de Cultura creà el Servei de Biblioteques del Front amb l’objectiu de regular la circulació de llibres a través d’una xarxa de biblioteques ambulants connectada amb la direcció tècnica de Biblioteques Populars de la Generalitat. Així mateix, es considerà indispensable distribuir lots de llibres als hospitals de sang i als hospitals de convalescència.

El Servei tenia una seu a Barcelona i dues subcentrals; una a Cervera (front del Nord i del Centre) i una a Tarragona (front sud i el d’Aragó), des d’on els llibres eren distribuïts a Sarinyena i a Alcanyís.  Una ordre del bàndol franquista del 17 d’agost del 1938 ordenava la depuració dels llibres republicans, i entre aquests, quan va ser el moment, els del Servei de Biblioteques del Front. Tot sembla indicar que hi va haver voluntat d’esquivar l’ordre per part dels bibliotecaris responsables i, gràcies a això, s’ha conservat una bona part dels lots de llibres destinats al front de guerra. La Biblioteca Pública de Tarragona  conserva un dels millors conjunts de llibres: 411 títols diferents amb diferent nombre d’exemplars cadascun.  Els títols dels quals es conserven més exemplars són: el d’ Antoni Rovira i Virgili Quinze articles, i el de Josep Pous i Pagès Al marge de la revolució i la guerra. L’any 2006 la Biblioteca Pública de Tarragona va confeccionar Servei de Biblioteques al Front : Catàleg dels llibres conservats a la Biblioteca Pública de Tarragona. L’any 2017 se n’ha fet una segona edició revisada.

Podeu consultar aquí el catàleg.

Més informació a:

Allué, Vicenç. “El Servei de Biblioteques del Front, epopeia cultural del segle XX.” Item: revista de biblioteconomia i documentació, 2006, Núm. 44.

Barbé, Cristina. ” El Servei de Biblioteques al Front. La col·lecció conservada a la Biblioteca Pública de Tarragona“. Item: revista de biblioteconomia i documentació[en línia], 2007, Núm. 47.

Gudayol, Anna. El salvament de les biblioteques catalanes durant la Guerra Civil: Les” Notes” de Jordi Rubió. Institut d’Estudis Catalans, 2007.

Rovira Soriano, Jordi. “Llibres de trinxera” La Vanguardia,  21 d’abril de 2011.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s