Dones a la Història de Tarragona (5a part)

Demà és 8 de març, Dia Internacional de la Dona. Des de Secció Local volem posar en valor el projecte Dones a la història de Tarragona promogut per l’Ajuntament de Tarragona i que ara acaba d’estrenar nova temporada.


La Biblioteca Hemeroteca Municipal (BHMT) i TAC 12 presenten la quarta temporada del cicle documental “Dones a la història de Tarragona”. Al llarg de diferents capítols, amb una protagonista diferent en cada una de les peces, es posa en valor el paper de dones destacades i la seva relació amb Tarragona.  

Així, el 2023 es dona continuïtat al projecte que s’iniciava l’any 2021. Fins ara s’han emès trenta-tres capítols i hem entrevistat quaranta-sis dones i dos homes. Enguany s’emetran dotze nous capítols entre gener i juny, en què s’entrevisten dones que s’han desenvolupat i han destacat en diferents àmbits del món de l’art, el periodisme, l’esport, la dansa, els castells, el teatre o el cinema, entre altres. Totes formen part, d’una manera o d’una altra, de la història de la ciutat.

ROSA QUERAL – PLANIFICACIÓ FAMILIAR DES DE LA CLANDESTINITAT

Estrena el 22 de febrer de 2023

Professora de l’Escola d’Infermeria i doctora en pedagogia per la URV. A la dècada dels anys setanta del segle passat, quan l’anticoncepció estava penada i l’avortament prohibit, amb un grup de dones posa en marxa, de manera clandestina, un centre de planificació familiar.

MERCÈ SARDÀ PONS I LA PEDRERA TEATRAL DE TARRAGONA

Estrena el 9 de febrer de 2023

Mercè Sardà Pons és la professora de llengua i literatura que va crear l’Escola de Teatre de l’Institut Martí i Franquès als anys vuitanta. Sardà ens explica com ha anat creixent l’escola al llarg de quaranta anys i com ha sigut la llavor de noves companyies de teatre.

NÚRIA PÉREZ – TRENCANT ELS MURS DEL PERIODISME

Estrena el 25 de gener de 2023

Des del juny de 2022 Núria Pérez és la directora del ‘Diari de Tarragona’, fet que la converteix en la primera professional responsable del rotatiu, una de les capçaleres més veteranes de l’Estat. El repte de la digitalització dels mitjans o la progressiva incorporació de les dones a les redaccions són alguns dels aspectes que destaca Pérez.

ROSA MARIA RICOMÀ – ART MODERN EN FEMENÍ

Estrena el 10 de gener de 2023

Rosa Maria Ricomà Vallhonrat ha estat durant una llarga etapa (1996 – 2018) directora del Museu d’Art Modern de Tarragona, temps durant el qual van coincidir moltes dones al capdavant o en rols destacats en diferents museus de la ciutat. La investigació i difusió de les obres de les artistes del territori han estat algunes de les seves prioritats.

Podeu visualitzar la resta de temporades a la web de l’Ajuntament de Tarragona

Per altra banda, aprofitant el 8 de març, us animem a visitar-nos a la PB de la biblioteca on hem preparat una petita exposició de mirades femenines tarragonines i la seva obra.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s