La gran explosió . Novetat 2023

Orensanz, Toni ; Marrasé, Toni. La gran explosió: corrupció, perill i deixadesa a la petroquímica més gran del sud d’Europa. Folch&Folch, gener 2023.


Tres anys després del terrible accident a la petroquímica IQOXE, Orensanz i Marrasé presenten La gran explosió, un extraordinari relat periodístic que emmarca l’abans i el després de la tragèdia; un llibre que es llegeix com una novel·la, però que explica fets malauradament reals. Conjugant les veus de les persones involucrades amb estudis científics, posen sobre la taula qüestions com la seguretat en la indústria petroquímica, la responsabilitat que pertoca a les institucions i el paper dels mitjans de comunicació.

En els últims cinquanta anys s’han pogut comptabilitzar més d’un centenar d’accidents al complex petroquímic de Tarragona; el nombre d’accidents no disminueix i urgeix trobar-hi una solució.

Toni Orensanz (Falset, 1970) és periodista, guionista freelance i col·laborador de mitjans i productores diversos. Ha publicat uns quants llibres, entre els quals destaquen la investigació històrica L’òmnibus de la mort (2008), el recull de relats El falsari (2010), la novel·la L’estiu de l’amor (2013) i, finalment, un altre llibre de periodisme narratiu: El nazi de Siurana (2016)

Rafa Marrasé (Ametlla de Mar, 1974) és periodista. Ha treballat en mitjans com L’Esportiu, El Punt Avui, Diari Més, Diari de Tarragona, la revista Viu a Fons o l’Indicador d’Economia. L’estiu del 2016 va fundar Porta Enrere, un mitjà dedicat al periodisme d’investigació amb el qual ha guanyat dos premis Ramon Barnils (2017 i 2020). El 2021 va publicar el seu primer llibre, Tarragona, el rastre del sutge, una recopilació dels millors articles dels primers cinc anys de vida de Porta Enrere.