700 anys del Gremi de Marejants i de Pagesos de Tarragona

Aquest any, el Gremi de Marejants i el Gremi de Pagesos compleixen 700 anys. Van ser els dos únics existents actualment a Tarragona que ja van acompanyar la relíquia de Santa Tecla en la seva arribada a la ciutat l’any 1321.

Diu la tradició que aquestes dues entitats ja existien fa set segles i que van participar en la desfilada per rebre el braç incorrupte de la que acabaria sent la patrona tarragonina. Una relíquia que, per cert, coincidia amb els misteris del Sant Sopar i el Sant Enterrament, dels Marejants, i amb la Pietat i el Sant Sepulcre, dels Pagesos.

Quatre misteris a l’interior de la Catedral és la insòlita imatge que va deixar la processó del dissabte 11 de març per commemorar els 700 anys de l’arribada de la relíquia de Santa Tecla a Tarragona, organitzada pels gremis de Pagesos i Marejants.

Els temps han canviat. Tarragona ha mutat molt respecte al 1321, tot i que alguns vestigis continuen ben vigents. Els carrers de la Part Alta, que vivien aquesta processó, encara s’assemblen als de l’Edat Mitjana.

Amb tota probabilitat, és el primer cop i últim que es fa aquesta processó conjunta entre Marejants i Pagesos. Un acte que ha deixat múltiples postals per guardar durant molts anys. Tot plegat en un 2023 en què la Setmana Santa s’ha avançat més que mai.

L’Arxiu del Port de Tarragona disposa del fons del Gremi de Marejants -Societat Marítima i Protectora de Tarragona des del mes d’agost de 2010. El fons inventariat consta de 13 unitats documentals classificades pels tècnics de l’Arxiu que contenen entre altres documents els llibres d’actes de l’entitat des del 1885 fins al 1962, els seus reglaments i estatuts, els documents fundacionals, els llibres de comptabilitat o la correspondència. 

El podeu consultar aquí.

Per altra banda, l’autor i il·lustrador Joan Carles Blanch Torrebadell acaba de publicar el seu últim llibre ‘Marejants, el gremi de la mar’, on explica la història d’aquest gremi vinculat a Tarragona des de fa molts segles.

Aviat el trobareu disponible a la biblioteca!