Escoda, Coia ; Aloguín, Ramon. Un rellotge centenari (1922-2022). La torre rellotge del port de Tarragona. Autoritat Portuària, febrer del 2023
El 31 de desembre de 2022, el rellotge del Port de Tarragona va celebrar el seu segle de vida. Al llarg de la seva existència, la torre horària ha estat restaurada en tres ocasions: el 1993, el 2006 i, la darrera, el 2020, durant la pandèmia.
Fa cent anys, la zona del Port Esportiu, el Nàutic i el Moll de Llevant no existien; hi havia la platja de la Comandància, l’escullera i poca cosa més. Ara continua exposat, tot i que no tant com abans. Així, durant deu dècades el rellotge ha vist com l’aigua, la sal i el vent l’han anat desgastant.
El rellotge del Port ha arribat als nostres dies, però no ho ha fet ben bé igual que quan es va estrenar. El pas del temps i les restauracions han fet que es perdessin elements originals, tot i que l’essència es manté.
El vent n’ha erosionat molt els capitells, però ha acabat amb altres elements: en un inici la torre estava rematada amb uns merlets al capdamunt, que es van anar perdent amb els anys. Tampoc ha arribat al 2022 el parallamps, que coronava l’estructura, o una serp esculpida a la façana que queda davant del Mediterrani.
Una altra estructura que també ha canviat respecte a fa unes quantes dècades és el mecanisme. L’actual és digital i no té res a veure amb la maquinària original, que es pot visitar al Museu del Port. Amb aquest canvi han desaparegut figures tan clàssiques com el rellotger Rigau, que va fer el manteniment fins als anys 90 i se’l va homenatjar l’any 1992.
Aquest any 2023 es celebra l’aniversari del rellotge, i s’han programat una sèrie d’activitats al llarg de l’any relacionades amb aquesta efemèride. En primer lloc, el llibre que s’acaba de publicar per Coia Escoda, responsable de l’Arxiu del Port de Tarragona i historiadora, i Ramon Aloguín, arquitecte i divulgador de la història de Tarragona.
Es preveu que es facin les Lectures de Mar o els concerts de Racons de Mar, aquesta vegada a l’exterior, ja que fins ara les lectures s’havien realitzat a l’interior del Teatret del Serrallo. També hi ha prevista una exposició al Tinglado 2, on se’n podrà veure la documentació i els projectes previs a l’execució de l’obra, i la publicació d’un llibre infantil.
Hi ha prevista una ruta guiada gratuïta el dissabte 3 de juny. Cal fer inscripció prèvia a arxiu@porttarragona.cat.