19a edició Recercat 2023

Com cada any, l’Institut Ramon Muntaner (IRMU) organitza el Recercat. Jornada de Cultura i Recerca Local, que vol ser un punt de trobada entre els centres i instituts d’estudis locals i comarcals dels territoris de parla catalana i els ateneus federats catalans. 

Es realitza anualment en el marc dels actes de la capital de la cultura catalana i té com a principals objectius:

 • Donar a conèixer a la resta de la societat civil l’activitat dels centres, instituts d’estudis i altres entitats culturals.
 • Facilitar l’accés a les publicacions dels centres.
 • Fomentar la comunicació i el contacte entre els centres dels diferents territoris de parla catalana.
 • Reconèixer la important tasca que realitzen aquestes entitats per a la recerca i la seva posterior divulgació en els territoris de Parla Catalana i també reconèixer la trajectòria d’una persona vinculada al món dels centres d’estudis a través d’uns premis.

Amb les seves consecutives edicions, el RECERCAT s’ha convertit en el lloc de referència on trobar tota la recerca que s’està realitzant dins l’àmbit local i comarcal, en una diada per a la comunicació entre els centres dels diferents espais territorials de parla catalana i pel reconeixement a la important tasca que des de fa molts anys aquest teixit associatiu ha fet com a dinamitzador del territori.

La 19a edició es realitzarà a Lloret de Mar, Capital de la Cultura Catalana 2023, els dies 4, 5, 6 i 7 de maig de 2023.

Aquesta dinovena edició comptarà amb la coorganització del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, la Federació d’Ateneus de Catalunya i, com a amfitrions d’aquesta edició, l’Ajuntament de Lloret de Mar i el Centre d’Estudis Selvatans.

Enguany recuperant la presencialitat completa podrem gaudir de la tradicional carpa i fira de centres d’estudis i dels ateneus federats, situada a la Plaça de Pere Torrent, en la qual es podran trobar les novetats editorials de la recerca local i comarcal del conjunt dels territoris de parla catalana, així com una exposició de pòsters que mostren els projectes més destacats dels centres i instituts d’estudis locals i comarcals i dels ateneus federats participants. 

En l’apartat d’activitats, podreu assistir a la mostra d’audiovisuals dedicat, en aquesta ocasió, a la temàtica Amb ulls de dona” per tractar diferents punts de vista de dones professionals en diferents àmbits. També hi haurà la tradicional taula “Patrimoni a debat: reflexions des de la societat civil”, amb la col·laboració de les comissions cíviques de patrimoni del Baix Llobregat i de les Terres de l’Ebre, que aquesta vegada durà per títol “Patrimoni al servei del turisme, un moment superat?”. Posteriorment comptarem amb una interessant presentació sobre “La recerca en l’àmbit local i el seu reconeixement en el context acadèmic” amb la participació de la consellera de Cultura, l’honorable Sra. Natàlia Garriga, i el conseller de Recerca i Universitats, l’honorable Sr. Joaquim Nadal. D’altra banda, el Mosaic Recercat ens donarà a conèixer els últims projectes que estan duent a terme els centres d’estudis locals i comarcals. I, finalment, hi haurà una taula rodona per tractar la relació entre la transició energètica i el turisme.

Totes aquestes activitats són d’accés lliure per tothom i, a més, per qui no pugui assistir-hi presencialment també tindrà la possibilitat de seguir-les en directe a través del canal de Youtube de l’IRMU.

A més a més, també tindrà lloc l’acte de lliurament dels Premis Recercat, què, en aquesta ocasió, es portarà a terme al Teatre Municipal de Lloret de Mar (Plaça de Germinal Ros, s/n), el dissabte 6 de maig, a les 13.30 hores. L’acte estarà conduït per la periodista Txell Bonet i per complementar l’acte es comptarà amb l’actuació del grup Jutglars i la Fàbrica del So, grup de música tradicional de la Catalunya del Nord format per Pere Jordà, Vicent Vidalou i Isabelle Garcia.

Per altra banda, en el marc del Recercat es podran visitar les següents exposicions a la Biblioteca Municipal de Lloret de Mar del 4 al 13 de maig:

 • 100 anys de l’Obra del Cançoner Popular, a càrrec del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
 • La cultura oral dels paisatges agraris a l’Euroregió Pirineus-Mediterrània, a càrrec de l’Institut Ramon Muntaner, Consell Insular de Mallorca i el Rayon de Roquefort.
 • Contes, faules i històries orals d’arreu del món, a càrrec de l’Associació Cultural la Tella. 
 • Som Ateneus, a càrrec de la Federació d’Ateneus de Catalunya. 
 • Mostra bibliogràfica amb motiu dels 40 anys del Centre d’Estudis Selvatans, a càrrec del Centre d’Estudis Selvatans. 

Com a activitats complementàries, enguany gaudirem de més activitats programades enmarcades en el Recercat: 

 1. Espectacle Quasi Opera. Divendres 5 de maig a les 22.00 h. Pati de la Rectoria de LloretEn el marc de la commemoració dels 40 anys de la FAC.
 2. RECERXIC: Contes Reciclats. A càrrec de la Companyia Raig de Sol. Dissabte 6 de maig a les 11 h. a l’espai infantil de la Biblioteca Municipal de Lloret de Mar.
 3. Concert Teatre Líric Català. Dissabte 6 de maig a les 20.00 h. Teatre Municipal de Lloret de Mar. 
 4. Visita nocturna al patrimoni de Lloret de Mar. Dissabte 6 de maig a les 22.00 h. Visita guiada al cementiri modernista. 
 5. Visita als Jardins de Santa Clotilde i Santa Cristina. Diumenge 7 de maig. Primera visita a les 10.45 h. i la segona visita a les 12.15 h.

Trobareu el programa definitiu al document adjunt a aquesta notícia.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s