Homenatge

Actes d’homenatge a Olga Xirinacs en seu vuitantè aniversari, del 16 de març al 27 de maig 2016

OlgaXirinacs

Olga Xirinacs és un actiu cultural de la Ciutat de primer ordre. I la seva obra, un patrimoni intel·lectual que continua creixent. En­guany, la nostra escriptora compleix vuitanta anys i això és motiu no només per felicitar-la, sinó també per reflexionar sobre aquest llegat i fer-lo extensiu a tots aquells que encara no el coneixen. Des de fa mesos, un equip de treball impulsat per la Casa de les Lletres, amb participació de gran quantitat d’iniciatives ciutada­nes, ha anat ordint un canemàs d’activitats que pretenen contri­buir a aquests objectius.

El passat 19 de febrer, el Ple municipal aprovava la incorporació del retrat d’Olga Xirinacs a la galeria de Tarragonins Il·lustres. Però els actes de commemoració començaran a mitjan març i s’allargaran fins al maig. La Institució de les Lletres Catalanes ha aprofitat l’ocasió per encomanar a l’Olga el poema que cada any, amb motiu del Dia Mundial de la Poesia, escriu un dels nostres poetes i, traduït a 20 llengües, serà llegit per tot el país. L’acte central de les celebracions el constituirà la vetllada de lliurament dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona, que tindrà lloc el 7 de maig al Teatre Metropol. I la cloenda formal serà un sopar literari organitzat per Òmnium Cultural del Tarragonès, entitat de la qual va ser presidenta, el 27 de maig.

Enmig de tot, conferències, clubs de lectura, tallers, recitals poètics, itineraris, tallers… Una gran implicació ciutadana, amb participació de centres docents, biblioteques, entitats culturals i altres escriptors. La celebració comptarà amb una novetat literària de l’autora, el llibre La crisi dels vuitanta, que ens acosta al seu moment actual.

Cal recordar també que l’Olga Xirinacs és la nostra escriptora de capçalera des de l’any 2014. El projecte DE CAPÇALERA va ser impulsat pel Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya, juntament amb la Institució de les Lletres Catalanes (ILC)  i amb la col·laboració de l’Institut Català de les Dones  amb l’objectiu d’enfortir el vincle entre els escriptors catalans i les biblioteques públiques del país.

PROGRAMA

Divendres 18 de març, a les 12 h
Dia Mundial de la Poesia: Vermut Poètic enguany singularment dedicat a l’escriptora Olga Xirinacs. Entre altres, es llegirà el poema d’Olga Xirinacs, Especialment escrit per a aquest dia, en 20 llengües.
Organitzen: Biblioteca Pública de Tarragona, Consorci per a la Normalització Lingüística, Direcció General de Política Lingüística, Escola Oficial d’Idiomes,
Òmnium Cultural del Tarragonès.

Divendres 8 d’abril i divendres 6 de maig, a les 19 h
Club de lectura de poesia: La poesia d’Olga Xirinacs,
conduït per Adrià Targa, que es farà en dues sessions, obertes, tot i que es recomana inscripció prèvia.
Organitza: Biblioteca Pública de Tarragona.

ACTIVITATS EDUCATIVES, abril i maig

Amb les escoles, i dins de la col·laboració permanent Biblioteca-Escola, es treballen activitats de foment del gust per la lectura a través de l’escriptora Olga Xirinacs. Es seleccionen llibres i altres materials de l’escriptora amb l’objectiu de apropar-los als centres educatius i poder aprofundir i gaudir de la seva obra.

Els primers cicles d’educació primària amb Xxxxsstt! Xixiuegem poesies. Poemes de l’Olga Xirinacs a cau d’orella. Laboratori de lletres i imatges, on la platja, el mar i el jardí presents en l’obra poètica de l’Olga Xirinacs amagaran petits fragments de poemes que hauran de descobrir els nens i nenes.

També educació secundària amb Passeig per la zona marítima amb itineraris basats en escenaris de la novel·la ‘Zona marítima’ amb la finalitat de donar a conèixer l’obra de l’escriptora als alumnes.