Any Montserrat Roig

Dimarts 20 de setembre a les 19 h a la Biblioteca

Aquest any 2016 hagués fet 70 anys, i per aquest motiu, impulsat especialment des de L’Associació de Dones Periodistes, es commemora la seva obra i trajectòria per posar-la en valor i donar-la a conèixer a les noves generacions.

La Biblioteca Pública de Tarragona junt amb la Direcció General deMontserrat Roig / Foto Pilar Aymerich Política Lingüística, el Centre de Normalització Lingüística i Òmnium Cultural recorda a Montserrat Roig en un cicle que s’inicia amb una conferència, i que inclourà, entre d’altres, clubs de lectura i lectura fàcil, sessions de comentaris i lectures en veu alta.

Montserrat Roig (Barcelona, 1946-1991). Filla de l’escriptor Tomàs Roig i Llop i de la periodista i feminista Albina Fransitorra va créixer en un ambient familiar de lletraferits de l’eixample barceloní. Llienciada en Filosofia i Lletres (1968), és autora d’èxit i destaca pel seu compromís amb la cultura catalana i amb el feminisme. Literàriament es va donar a conèixer amb Molta roba i poc sabó… i tan neta que la volen (Premi Víctor Català 1970), fet que li va valer la inclusió, ja el 1971, en la generació literària dels 70 d’Oriol Pi de Cabanyes i Guillem-Jordi Graells.

La seva carrera literària segueix amb la tetralogia Ramona, adéu (1972), El temps de les cireres (premi Sant Jordi 1976), L’hora violeta (1980), L’òpera quotidiana (1982), entre molts d’altres títols com la lloada novel·la La veu melodiosa (1987), l’assaig com Digues que m’estimes encara que sigui mentida (1991) i la única peça teatral, La Reivindicació de la senyora Clito Mestres (1990).

En el camp del periodisme va atrevir-se amb tots els gèneres. S’hi va llençar gràcies a un article guanyador el 1968 a la revista Serra d’Or, “Altres veus, els nostres àmbits”, i posteriorment es va forjar en diverses capçaleres de l’època com la del Tele-Exprés, Triunfo, Destino, entre moltes d’altres. Més endavant seguiren treballs com les 49 entrevistes a Televisió Espanyola de Personatges (1977-1978); les columnes a El Periódico de Catalunya –amb ‘Melindros’ entre 1984-88- i a l’Avui –amb ‘Un pensament de sal, un pessic de pebre’, des del 1990 fins els dos darrers dies abans de la seva mort.
Un altra important faceta és el seu periodisme d’investigació. Després de tres anys de recerca, el 1977 publicà Els Catalans als camps nazis. Esdevingué així una de les pioneres a documentar l’existència de republicanes i republicans als camps d’extermini nazis i la mort de 6.000 persones de l’Estat Espanyol. Montserrat Roig aportà al periodisme quotidianitat i proximitat, rigor periodístic, prosa literària acurada, perspectiva de gènere.

Montserrat Roig va ser una veu clara en uns anys de lluites polítiques i transformacions socials. Va construir una obra narrativa suggerent que té com a protagonistes sobretot les dones i el seu barri barceloní, l’Eixample.

Organitzen: Biblioteca Pública de Tarragona, Centre de Normalització Lingüística de Tarragona , Direcció General de Política Lingüística i l’Escola Oficial d’Idiomes de Tarragona. Òmnium Tarragonès. Biblioteca Pública de Torreforta.

PROGRAMACIÓ

DIMARTS 20 de SETEMBRE 2016 a les 19 h
Xerrada ‘25 anys sense Montserrat Roig’, amb Àngels Cabré, escriptora, periodista i directora de l’Observatori Cultural de Gènere.
LLOC: Biblioteca Pública de Tarragona

DILLUNS 17 D’OCTUBRE 2016 a les 19 h
Dia de les Escriptores. Lectures en veu aDebat “Home, dona: mirades diferents en literatura?”, amb la participació d’Agnès Toda i Albert Ventura, filòlegs i escriptors. Lectures d’autores diverses, per part de participants en els clubs de lectura de la Biblioteca Pública de Tarragona.
LLOC: Biblioteca Pública de Tarragona

DILLUNS 14 NOVEMBRE 2016 17 h
Comentari  El Temps de les cireres de Montserrat Roig. Xerrada de Núria Martí amb els clubs LF d’El temps de les cireres a la BPT amb la presència de  l’adaptadora Núria Martí.
LLOC: Biblioteca Pública de Tarragona

DIMECRES 16 NOVEMBRE 2016 19 h
Compartim la lectura. El temps de les cireres. Club de lectura.
LLOC: Biblioteca Pública de Tarragona

DILLUNS 12 DESEMBRE 2016 19 h
Conferència ‘El privilegi de ser Roig’, a càrrec de Roger Sempere Roig, fill de l’escriptora.
LLOC: Escola Oficial d’Idiomes de Tarragona

DIJOUS 15 DESEMBRE 2016 16 h
Comentari  El Temps de les cireres de Montserrat Roig. Adaptat a la Lectura Fàcil.
LLOC: Biblioteca Pública de Tarragona

DIVENDRES 16 DESEMBRE 2016 19 h
Lectura dramatitzada a dues veus de fragments de l’obra El temps de les cireres de Montserrat Roig a càrrec de Mercè Rovira i de Núria Feliu. Cloenda del cicle.
LLOC: Serveis Territorials de Cultura (Major, 14)