Any Neus Català

La passada tardor el Ple pel Català al Camp de Tarragona va dedicar part de la seva activitat a homenatjar Neus Català, en el marc de la commemoració de l’Any Neus Català. Així s’aprofundeix en la dimensió del personatge, en el seu compromís i en tot allò que representa com a testimoni de les dones que van lluitar a la Guerra Civil i a la Segona Guerra Mundial.

Neus Català va néixer l’any 1915 als Guiamets (Priorat). Es va diplomar en infermeria el 1937, formà part de les     Joventuts Socialistes Unificades de Catalunya i, en començar la Guerra Civil (1936), es traslladà a Barcelona. L’any 1939 creuà la frontera amb 182 infants orfes de la colònia Negrín de Premià de Dalt, que estaven sota la seva cura. A França, col·laborà en activitats de la Resistència. Fou denunciada als nazis l’any 1943 i deportada a Ravensbrück, primer; i, posteriorment, al camp de Flossenbürg, on l’obligaren a treballar en la indústria armamentística. En ser alliberada, retornà a França, on continuà la lluita clandestina contra el franquisme. Militant del PCC i d’EUiA, és sòcia d’honor de la Fundació Pere Ardiaca, a més d’una de les seves fundadores. És presidenta de l’Amical Ravensbrück des de la seva fundació (2005). Creu de Sant Jordi (2005), Medalla d’Or al Mèrit Cívic de l’Ajuntament de Barcelona (2014) i Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya (2015). Aquest any 2015, es fa un reconeixement a la seva figura amb la celebració de l’Any Neus Català que està coordinat per l’ Institut Català de les Dones.

Per tal de donar a conèixer la figura de Neus Català amb tota la seva dimensió i reflexionar sobre tot allò que representa, hi ha propostes de lectures de tota mena (de novel·la biogràfica, assaig, i lectura adaptada) dins dels clubs d’adults, de lectura fàcil i per a tots els públics.  Aquestes lectures han anat acompanyades amb algunes xerrades i una exposició.

PROGRAMACIÓ

EXPOSICIÓ “Les dones de Ravensbrück” d’Amical Ravensbrück.  Fins al 6 de novembre, en horari de Biblioteca.

DILLUNS 19 d’OCTUBRE 2015 a les 19 h, Biblioteca Pública de Tarragona . Xerrada sobre Anna Sugrañes Boix, companya de partit de Neus Català, a càrrec de la seva filla, Clara Rivas Sugrañes.

DIMECRES 28 d’OCTUBRE 2015 a les 15 h , Biblioteca de Torreforta   Presentació del llibre Viure sense el meu fill de Josep Gironès, a càrrec de l’autor.

DIMECRES 28 d’OCTUBRE 2015 a les 19 h, Biblioteca Pública de Tarragona Trobada del club de lectura d’Un cel de plom, amb Carme Martí, autora del llibre. Biografia novel·lada de Neus Català.

DIMECRES 4 de NOVEMBRE 2015 a les19 h, Biblioteca Pública de Tarragona. Trobada del club de lectura d’Anna Frank. Diari d’una noia, adaptat a la lectura fàcil. Diari d’una adolescent jueva en l’Holanda ocupada.

DIVENDRES 6 de NOVEMBRE 2015 a les 19 h, Biblioteca Pública de Tarragona.  Trobada del club de lectura de L’home en busca desentit de   Victor Frankl (del cicle ‘Llibres gairebé savis’). L’autor, psiquiatre austríac, descriu com va sobreviure als camps de concentració.

DISSABTE 7 de NOVEMBRE 2015, 11 h – 13 h, pl. del Rei (Torre de Pilats) . Quedem? Ruta cultural amb lectura de textos: “Les Oblates de Tarragona”, amb F. Xavier Tolosana, historiador, i Josep Gironès, autor del llibre Viure sense el meu fill.

DIMECRES 11 de NOVEMBRE 2015a les 19 h, Serveis Territorials de Cultura. Conferència “La repressió franquista a Tarragona i la presó de   dones de les Oblates”, a càrrec de l’historiador F. Xavier Tolosana i Meritxell Ferré.