Dia Mundial de la Poesia. Vermut poètic

La Unesco va declarar el 21 de març, Dia Mundial de la Poesia i per celebrar-lo la Institució de les Lletres Catalanes col·labora amb entitats públiques i privades, amb una festa de la paraula i les lletres, i fomenta tot un seguit d’iniciatives, també a la xarxa, i arreu dels territoris de parla catalana. Més informació.

Amb motiu del Dia Mundial de la Poesia se celebra a la Biblioteca el Vermut poètic des de l’any 2013, coincidint també amb el Dia Mundial de la Síndrome de Down.  Una quarantena de persones de diferents entitats, associacions i col·lectius tarragonins llegeixen diferents poemes en llengües diferents, en un recital que  acaba amb un petit vermut de celebració.

S’organitza en el marc del Ple pel Català al Camp de Tarragona i els organitzadors són el CNL de Tarragona, la Biblioteca Pública de Tarragona, els Serveis Territorials de Cultura, l’Associació Down Tarragona, l’ONCE Tarragona, i l’Escola Oficial d’Idiomes de Tarragona.

 

Vermut Poètic

El 18 de març a la Biblioteca, de 12 h a 14 h, oferim un tast de poesia per a tothom. Llegirem Olga Xirinacs i poetes del Camp de Tarragona.

Organitzen: Biblioteca Pública de Tarragona, Centre de Normalització Lingüística de Tarragona, Direcció General de Política Lingüística, Òmnium Cultural Tarragonès i Escola Oficial d’Idiomes.

La UNESCO va declarar el dia 21 de març Dia Mundial de la Poesia. Per celebrar-ho, la Institució de les Lletres Catalanes, amb la col·laboració de diverses entitats públiques i privades, celebra una gran festa de la paraula i les lletres, i fomenta tot un seguit d’iniciatives, presencials i a través de la xarxa, arreu dels territoris de parla catalana. Es fa la tria d’un autor o autora, a qui s’encarrega un poema que és traduït a una vintena de llengües, que mostra la riquesa mundial de la poesia en tot el domini lingüístic català.

Enguany l’autora escollida és Olga Xirinacs (Tarragona, 1936), escriptora i professora de piano, que ha escrit el poema “Preneu les roses”, que s’ha traduït a vint llengües, entre les quals hi ha les altres oficials a Catalunya i algunes d’escollides entre les parlades al país. Al llarg de la seva prolífica vida literària Olga Xirinacs ha escrit novel·la, poesia, conte, prosa poètica, novel·la curta per a joves i quadern de viatges. Ha estat reconeguda amb els premis més importants de la literatura catalana: en poesia, el Carles Riba (1987) i els Jocs Florals de Barcelona; en narrativa, el Josep Pla (1982), el Sant Jordi de novel·la (1984), el de la Crítica Serra d’Or (1986), el Ramon Llull (1986) i el Sant Joan (1990). Aquell mateix any rep, en reconeixement a la seva trajectòria literària, la Creu de Sant Jordi. La seva obra ha estat traduïda entre d’altres llengües al castellà, alemany, anglès, francès i rus.

Des de la Biblioteca de Pública de Tarragona, juntament amb el Centre de Normalització Lingüística de Tarragona, la Direcció General de Política Lingüística, Òmnium Cultural Tarragonès i l’Escola Oficial d’Idiomes, ens sumem a la iniciativa amb la celebració d’un vermut poètic que compta amb la complicitat d’altres entitats com l’ONCE, l’Associació de Professionals i Estudiosos en Llengua i Literatura Catalanes (APELLC), l’Associació Síndrome de Down de Tarragona (el 21 de març també és el Dia Mundial de la Síndrome de Down), el Consell Comarcal del Tarragonès, el Departament de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili, l’Escola de Lletres i els clubs de lectura de la Biblioteca Pública. Persones molt diverses que formen part d’aquestes entitats llegiran poemes en aquesta ocasió.

Tots junts volem fer un acte col·lectiu de divulgació de la poesia, que unirà l’autora tarragonina amb una sèrie d’autors també camptarragonins, a través de la lectura del poema “Preneu les roses” en diverses llengües i la lectura d’altres poemes. És molt remarcable l’interès dels organismes, entitats i participants, que contribueixen d’aquesta manera a posar la poesia a l’abast de tothom.

 

Edició 2015. Amb Jaume Pont.

Des de la Biblioteca de Pública de Tarragona, juntament amb el Centre de Normalització Lingüística de Tarragona, la Direcció General de Política Lingüística i l’Escola Oficial d’Idiomes, ens hem sumat a la iniciativa amb la celebració d’un vermut poètic que ha comptat amb la complicitat d’altres entitats com l’ONCE, l’Associació de Professionals i Estudiosos en Llengua i Literatura Catalanes, l’Associació Síndrome de Down de Tarragona (el 21 de març també és el Dia Mundial de la Síndrome de Down), el Consell Comarcal del Tarragonès, el Departament de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili, l’Escola de Lletres i els clubs de lectura de la Biblioteca Pública. Persones molt diverses que formen part d’aquestes entitats han llegitn poemes en aquest esdeveniment, que s’ha completat amb la música en directe de Xavier Marcos que ens ha cantat a Ovidi Montllor, el gran cantautor d’Alcoi que ens va deixar ara fa 20 anys.

Tots junts hem fet un acte col·lectiu de divulgació de la poesia que ha unit l’autor lleidatà amb una sèrie d’autors camptarragonins actuals, a través de la lectura del poema “Illa escrita” de Jaume Pont en diverses llengües i la d’altres poemes d’autors com Gabriel Guasch, Conxita Jimenez, Isabel Ortega, Olga Xirinacs, Magí Sunyer, Xavier Amorós Corbella, Francesc Valls, Oscar Palazón, Juan López Carrillo, Ramón García Mateos.

Programa de mà del Vermut Poètic de l’any 2015

Edició 2014. Amb Montserrat Abelló.  Professores de l’Escola Oficial d’Idiomes i alumnes i voluntaris del SLC de Tarragona llegeixen la poesia de Montserrat Abelló “Tan sols la paraula nua” en diverses llengües. Alguns dels participants han fet algunes de les traduccions. Presenta l’acte el Xavier Brotons, coordinador de l’Àrea de Dinamització del CNL de Tarragona.

Programa de mà del Vermut Poètic de l’any 2014

Article ‘La paraula nua de Montserrat Abelló’ a Fet a Tarragona

Edició 2013. Amb Zoraida Burgos

fotovermeu

Més fotografies clicant la imatge

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s