Homenatge a Artur Bladé i Desumvila (1907-1995)

Programa de l’homenatge preparat amb motiu dels 20 anys de la seva mort des de les Terres de l’Ebre i Tarragona. Novembre 2015-febrer 2016. Dilluns, 16 de novembre a les 19.30 h Inauguració de l’exposició “Artur Bladé i Desumvila: escriptor de l’Ebre català i cronista de l’exili” realitzada amb motiu del centenari del naixement d’Artur Bladé i presentació del programa d’actes.

 

ArturBladé

L’homenatge s’organitza de manera col·laborativa des de Tarragona i les Terres de l’Ebre. A Tarragona, el Departament de Cultura i Òmnium Cultural Tarragonès en el marc del Ple pel Català al Camp de Tarragona; i a les Terres de l’Ebre, l’Institut Ramon Muntaner. I amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona, Casa de les Lletres, Consell Comarcal del Tarragonès i Escola de Lletres.

El propòsit dels actes que es faran al llarg de l’homenatge és difondre i posar en valor la trajectòria personal i literària d’Artur Bladé amb l’objectiu de reivindicar-lo com a intel·lectual català de primer ordre. Deixeble d’Antoni Rovira i Virgili, i de formació autodidacta, treballà de forma incansable a favor de la cultura i de la llengua catalana. Patí l’exili des de l’any 1939, i retornà a Tarragona l’any 1961. Al llarg de la seva trajectòria es manifesta un important compromís catalanista i republicà que aflora especialment en la seva etapa tarragonina, com a escriptor (de fet és la seva etapa més prolífica), però també com a professor de català, membre fundador d’Òmnium Cultural del Tarragonès i conferenciant. En definitiva, persona afable, estretament vinculat a la vida cultura tarragonina.

Segons ens assenyala Magí Sunyer, “Artur Bladé fou un escriptor honest i lleial, que va escriure des d’un coneixement precís de la realitat tractada i de la llengua utilitzada i que circulava amb una personalitat inconfusible pel territori de la no-ficció, i més en concret per l’àmbit que posteriorment s’ha denominat les literatures del jo, i la seva perllongació natural, la biografia. El conjunt de la seva obra permet una classificació en tres grans blocs: els dietaris, els retrats de personatges i la crònica en primera persona del paisatge natal i els seus habitants des de la distància obligada, geogràfica o temporal. Ocupa un lloc central entre els escriptors que han fabulat, amb una dosi més o menys elevada de fantasia, sobre l’univers de l’Ebre, des de Sebastià Juan i Arbó fins a Jesús Moncada i Andreu Carranza.”

PROGRAMACIÓ

Del 9 de novembre al 31 de desembre. Exposició “Artur Bladé Desumvila: escriptor de l’Ebre català i cronista de l’exili”  En horari de Biblioteca.

Dilluns, 16 de novembre 2015 a les 19.30 h Inauguració de l’exposició “Artur Bladé i Desumvila: escriptor de l’Ebre català i cronista de l’exili” realitzada amb motiu del centenari del naixement d’Artur Bladé i presentació del programa d’actes. Inclou documental amb el mateix títol de l’exposició.

Dimecres, 2 de desembre 2015 a les 19 h . Conferència sobre Artur Bladé a càrrec de Genís Sinca. A la Biblioteca

Dijous, 17 de desembre 2015 a les 19.30 h als ST de Cultura (Major, 14). Conferència ‘Artur Bladé, anys d’exili’ a càrrec de Josep Lluís Carod-Rovira.

Dijous, 15 de gener 2016 a les 19.30 h als ST de Cultura (Major, 14). Taula rodona Homenatge a Artur Bladé i Desumvila. Modera: Magí Sunyer. Ponents: Artur Bladé Font, Ramon Marrugat, Francesc Roig i Josep Cid.

Dijous, 21 de gener 2016 a les 19 h . Club de lectura. Sesió de comentaris. L’edat d’or d’Artur Bladé i Desumvila. A la Biblioteca.

Dissabte, 23 de gener 2016 a les 11 h Ruta literària Artur Bladé a Tarragona. Conduïda per Pineda Vaquer, Institut Ramon Muntaner (IRMU).

Dijous, 18 de febrer 2016 a les 19.30 h als ST de Cultura (Major, 14). Conferència Llengua catalana i Artur Bladé a càrrec de Josep Cid.

Dissabte, 20 de febrer 2016. Ruta literària Artur Bladé a Benissanet. Associació Artur Bladé i Desumvila.

Dissabte, 19 de març 2016. Ruta literària comarcal Artur Bladé.

ACCÉS A LA PROGRAMACIÓ