Homenatge Teresa Rovira Comas (1918-2014)

Organitzen: Departament de Cultura (ST a Tarragona, Central de biblioteques, Biblioteca Pública de Tarragona, Direcció General de Política lingüística). Òmnium Cultural del Tarragonès. Amb la col·laboració de: Diputació de Tarragona, Universitat Rovira i Virgili i Fet a Tarragona.

Amb motiu de la desaparició de Teresa Rovira al setembre de l’any passat, el Departament de Cultura de la Generalitat va decidir retre-li homenatge, donada la seva vinculació amb Tarragona.

Teresa M, Rovira,  bibliotecària per vocació, filla de l’escriptor, historiador i polític Antoni Rovira i Virgili, va viure la guerra, l’exili i contribuí a la reconstrucció cultural de Catalunya.

La família Rovira Comas,  tarragonins,  residien a Barcelona. L’enyorança de Tarragona, va fer que l’any 1923 compressin un terreny a la platja de l’Arrabassada; el maset va ser  lloc d’estiueig, de trobada i de debat intel-lectual. De Tarragona,  Teresa Rovira recordava amb entusiasme  la descoberta de lectures ala Biblioteca Populari el seu lligam amb la ciutat continuarà al llarg de la seva vida.

Amb una sòlida formació(estudis superiors a Montpeller i a Barcelona), s’especialitzà en  literatura infantil i juvenil, i en l’obra del seu  pare.

Des de l’exili, el 1953 retornà a Catalunya, treballà  de bibliotecària ala Biblioteca Populard’Esparreguera i a Barcelona on va exercir  tambéla docència. Entre1981 i 1985 ocupà la direcció de la Xarxa de Biblioteques Populars.

L’any 2002 rebé la Creu de Sant Jordi a tota una trajectòria de servei a la cultura i el 2008 el Premi Aurora Díaz Plaja de Literatura Infantil i Juvenil. A partir de l’any 2013 la Generalitat de Catalunya convocà el premi anual a la innovació a les biblioteques públiques que porta el seu nom.

Pel que fa a les activitats previstes, en col·laboració amb la revista Fet a Tarragona, es publicaran una sèrie de tres articles sobre el personatge, el primer dels quals, escrit per Josep-Lluís Carod-Rovira (“Teresa Rovira i Tarragona”), ja ha estat publicat a l’edició en paper de març d’aquesta revista. Per a l’edició virtual del mes de maig, hi ha prevista la publicació d’un article de Núria Leon i Meritxell Talavera, centrat en les memòries inèdites de Teresa Rovira; i per a la del mes de juny, un d’Assumpta Estivill sobre la seva activitat com a bibliotecària.

Amb el suport de la Diputació de Tarragona s’han editat 8.000 exemplars d’un punt de llibre (v. annex 1) i 50 d’un cartell commemoratiu.

PROGRAMACIÓ 

27 de maig. 19.30 h Taula rodona

Lloc: Serveis Territorials de Cultura (c. Major, 14)

Hi participen: Josep-Lluís Carod-Rovira, Montserrat Duch i Assumpció Estivill

Modera: Ferran Mascarell

Mes de maig

Exposició virtual Els llibres de Teresa M Rovira

Biblioteca Popular de Tarragona i Biblioteca familiar

Guia de lectura Teresa M. Rovira i Tarragona

6 de juny Ruta literària a les 10 h (c. Major, 20)

Antoni i Teresa M. Rovira a Tarragona

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s