Kavafis, el poeta al que sempre s’hi torna. Club de lectura amb Pau Sabaté.

De juliol a setembre. Inscripcions obertes

Hi ha poetes als que sempre s’hi torna. Kavafis, sens dubte, n’és un. Aquest ésser de vida més aviat grisa, feina poc estimulant i costums rutinaris va escriure una de les obres poètiques més lúcides, suggeridores i intemporals de tots els segles. La llegirem en les múltiples traduccions excel·lents de què tenim la sort de disposar en català i ens fixarem, també, en com cada traductor fa la seva pròpia versió de cada poema i com les tries i fixacions de cadascú poden acabar fent néixer poemes força diferents a partir d’un sol original.

En col·laboració amb l’Escola de Lletres de Tarragona.


Dijous 25 de juliol a les 18.30 h

:: Poemes històrics
Anècdotes del passat, majoritàriament menors o directament inventades, ens posen al davant un mirall de reflex torbadorament nítid. Veurem com aquests poemes, que a primer cop d’ull semblen destinats a satisfer la curiositat de l’antiquari, ens porten a la humanitat de totes les èpoques, i com l’autor, escodrinyant els racons més recòndits del passat, mira cap al futur. Més cap al futur, de fet, que no al seu propi temps.


Dijous 29 d’agost a les 18.30 h

:: Moral i desig
Kavafis és famós pels seus poemes homoeròtics, enormement agosarats per la seva època. Cantor del desig indomable, també era un home d’una enorme altura moral, com s’aprecia als seus poemes. En llegirem dels uns i dels altres, saltant-nos les categories massa estrictes sempre que convingui, i saltant també la barrera amb els històrics. Parli del passat o parli del present, Kavafis sempre parla del mateix: de nosaltres.


Dijous 26 de setembre a les 18.30 h

:: Escriure com Kavafis
Eusebi Ayensa, hel·lenista i autor de la traducció més recent de Kavafis al català (i la primera realment completa) ens parlarà de la seva feina a l’arxiu del poeta, de la seva poesia i de la manera com es deixa, o no es deixa, traduir a la nostra llengua.

Us hi podeu inscriure a bptarragona.cultura@gencat.cat, presencialment a la Biblioteca i per telèfon al 977 240331

Deixa un comentari