Estació de pas. Novetat Sant Jordi 2024

Xirinacs, Olga. Estació de pas. Ganzell: abril de 2024. L’Hostal de la Malena; 5.


“La vida ens conté a tots. Té les seves lleis i resulta difícil saber qui les determina o imposa. Entre els vivents, una gran majoria obeeix la vida: alguns la distorsionen i altres la neguen.

El pensament discorre amb la vida i es manifesta en intensitats diverses. Les edats de la Humanitat han deixat les seves empremtes perquè les generacions successives les interpretessin. Així s’ha enllaçat la història.

De cada interpretació, la persona n’ha extret les seves conclusions segons el saber i la necessitat. Cada interpretació, un enllaç.

Totes les paraules han estat escrites i en moltes combinacions. Exposo les que he anat vivint i trobant pel camí i a través, també, de les estacions de pas”.

Olga Xirinacs, nascuda a Tarragona, és escriptora i professora de piano. Ha obtingut al llarg de la seva sòlida trajectòria els premis més importants de la literatura catalana. Ha escrit novel·la, poesia, assaig, contes i narrativa infantil i juvenil. És Mestra en Gai Saber, distinció obtinguda en els Jocs Florals de Barcelona de 1978. El 1990, la Generalitat de Catalunya li va concedir la Creu de Sant Jordi pel conjunt de la seva obra i al 2022, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana li va concedir el Premi Jaume Fuster. Ben aviat va rebre els més importants reconeixements:  Interior amb difunts (Josep Pla, 1982); Al meu cap una llosa (Sant Jordi, 1984 i Crítica Serra d’Or de novel·la, 1986); Zona marítima (Ramon Llull, 1986); Llavis que dansen (Carles Riba, 1987); Marina (Critica Serra d’Or de literatura infantil i juvenil, 1987); Enterraments lleugers (Sant Joan, 1990); Sense malícia (Ciutat de Palma, 1994), ; No jugueu al cementiri (Premi Sèrie Negra de Novel·la, 2002), entre altres.

El 2012 la Biblioteca Pública de Tarragona va organitzar, junt amb altres entitats de la ciutat, “Olga Xirinacs. Escriptora capital”, un cicle d’actes en el seu homenatge. El 2014 la URV i la Diputació de Tarragona organitzaren l’exposició “Obra i figura de l’escriptora tarragonina Olga Xirinacs”, en commemoració dels 30 anys del Premi Sant Jordi, i l’any 2020 en el marc del Pla d’Entorn Educatiu de la Tarragona s’ha creat el també  Premi de Poesia infantil i juvenil Olga Xirinacs amb l’objectiu de reconèixer el treball i l’esforç dels docents per a fer estimar la poesia als seus alumnes des de ben petits i homenatjar a la nostra escriptora universal Olga Xirinacs.

Part de la seva obra s’ha traduït al castellà, rus, anglès, alemany, francès i basc. Entre les darreres obres destaquen La Inundació (2012),  La crisi dels vuitanta (2016), Reencarnacions miserables (2017), Titànic, l’enfonsament (2019),  El rec: memòries de vint-i-sis estius (2020), Balneari del Nord (2014) o Natura (2019), aquests dos darrers títols, de poesia.

Aquest llibre que us presentem és una recopilació dels seus propis pensaments, última publicació de l’autora i un bon regal per la diada de Sant Jordi.

Deixa un comentari