L’Aigua del Carme. L’elixir de Tarragona (1909-1985)

Del 28 de maig al 7 de juny. Cicle Patrimoni 2024

Organitzen: Biblioteca Hemeroteca Municipal de Tarragona, Biblioteca Pública de Tarragona, Biblioteca del Seminari Pontifici de Tarragona i Departament de Filologia Catalana de la URV. Col·laboren: Museu d’Història de Tarragona, Església dels Carmelites Descalços. 

El sisè cicle de patrimoni està dedicat a l’Aigua del Carme, que començà a fabricar-se a Tarragona de la mà dels monjos Carmelites Descalços el 1909 tot i que l’elaboració del licor té l’origen a França el 1611. S’anunciava com un remei per a tot tipus d’indisposicions, marejos i indigestions que es venia a les farmàcies i es guardava a la farmaciola de les cases. Una barreja d’herbes amb un elevat grau d’alcohol, que prenia fins i tot la canalla, diluïda en un terròs de sucre. Aigua miraculosa, un dels remeis més populars que durant dècades es va utilitzar per curar tots els mals, i fins i tot, s’exportà arreu.

Un altre aspecte important que acompanya l’Aigua del Carme, i que tractarem al cicle, és la seva publicitat, des de la modernista fins a la dels anys setanta.

PROGRAMACIÓ

•          Dimarts 28 de maig a les 19 h. Lloc: Seminari

L’Aigua del Carme a Tarragona, un remei amb una llarga història. A càrrec de Mercè Gras Casanovas, historiadora. Arxiu dels Carmelites Descalços de Catalunya i Balears.

•          Dijous 30 de maig a les 19 h. Lloc: Biblioteca Hemeroteca Municipal de Tarragona / L’Arxiu. M2 Espai Tabacalera

Aigua del Carme: la marca i l’estratègia publicitària que ens transporten a una altra època. A càrrec de M. Asunción Huertas Roig, professora dels estudis de Comunicació. Universitat Rovira i Virgili. 

Exposició d’una mostra de publicitat de la marca.

•          Dimecres 5 de juny a les 18 h. Lloc: Volta del Pallol

Quan els objectes parlen. La peça del mes: Cartell de l’Aigua del Carme. El cartell estarà exposat a l’aparador del pati de la Casa Castellarnau.

•          Divendres 7 de juny a les 18 h. Lloc: Església dels Carmelites. Carrer Assalt

Visita comentada als espais de l’Aigua del Carme. Places limitades, cal inscripció prèvia a bhmt@tarragona.cat

Descarrega’t el document:

Deixa un comentari