Miquel Rué i Rubió, mestre de capella de la Catedral

 

L’Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona ha endegat la catalogació del fons musical de Miquel Rué i Rubió, un mestre que es va formar al Seminari de Tarragona i que va ser mestre de capella de la Catedral entre el 1919 i el 1926. La tasca la duen a terme dos investigadors, els doctors en Musicologia Montserrat Canela Grau i Josep M. Salisi Clos. Preveuen tenir-la enllestida dins d’aquest any.

Aquest fons el configuren un destacat nombre d’obres litúrgiques (misses, per exemple) i paralitúrgiques (rosaris, entre altres) del propi Rué i de diferents autors, així com unes 200 cançons tradicionals. La rellevància d’aquest fons rau en el fet que, a banda de les obres de Rué, compta amb nombroses composicions de destacats compositors de l’època que segueixen les pautes de l’encíclica Motu proprio de Pius X, que suposa un canvi important en la música religiosa del moment, ja que s’estableix que ha de tornar a imitar el cant gregorià.

Rué va tenir una rellevància internacional i coneixia profundament la música que es feia a l’estranger, estava obert a tot el que es feia fora per introduir-ho a Tarragona, i, com a bon intel·lectual de la Renaixença, va fer una feina de recol·lecció de material popular i va harmonitzar obres d’autors estrangers.

Rué, a més, va ser un estudiós del cant gregorià i es relacionà musicalment amb el Monestir de Montserrat. A banda de la Catedral de Tarragona, on va morir el 1926, també va ser mestre de capella de la Catedral de Girona.

La catalogació del fons de Rué s’ha dut a terme amb una finalitat pràctica que tant els investigadors com el canonge arxiver Manel Fuentes tenen molt clara. Amb aquesta catalogació s’editarà un catàleg en paper per tal que tant altres musicòlegs i historiadors com músics en general puguin tenir un fàcil accés a l’obra d’aquest mestre de capella de la Catedral de Tarragona i, després, es pugui facilitar la consulta on line a través de la seva pàgina web.


Al Butlletí Arqueològic núm.  21/22  dels anys 1999/2000 i que podeu trobar a la Secció Local de la Biblioteca, hi ha un article dels mestres de capella de la Catedral de Tarragona al llarg de la història.