Lectures de Mar 2022

L’Arxiu del Port de Tarragona i la Biblioteca Pública de Tarragona organitzen anualment i des de l’any 2019, l’activitat Lectures de mar al voltant del barri del Port de Tarragona. Aquesta activitat té com a objectiu apropar a la ciutadania la història marítima i portuària de la ciutat d’una forma sonora i visual, a partir de textos literaris i històrics i acompanyat de peces musicals.

L’any 2019 va tenir lloc al Teatret del Serrallo amb el títol de “Lectures de mar: història i música al voltant de la Segona Guerra Mundial a la Mar de Tarragona”. L’acte va girar al voltant de lectures extretes del llibre de Josep Maria Castellví Viladegut: La segona guerra mundial al mar de l’Ebre i a Tarragona. Les traces del conflicte, del qual es van llegir sis episodis adaptats per a la lectura en veu alta.  Aquests episodis van estar contrapuntats per altres textos relacionats amb sis tarragonins com Artur Bladé Desumvila, Josep Maria Recasens Comes, Josep Maria Tarrasa Alvira, José Maria Fontana Tarrats, Lluís Monguió i Antoni Rovira i Virgili. Un text de Sergi Serrano sobre l’estat del port de Tarragona l’any 1939 va marcar el punt de partida i de descripció dels principals problemes econòmics i socials a Tarragona, Catalunya i Espanya entre 1939 i 1945. Els lectors van ser Josep Maria Castellví, Encarnació Laínez, Josep Maria Piñol i Antònia Sabater. La música va anar a càrrec de David Blay.

L’any 2021 també al Teatret del Serrallo es van reprendre el dia 3 de desembre de 2021 al voltant del barri del Port de Tarragona; amb els mateixos rapsodes (Encarnació Laínez, Josep Maria Piñol i Antònia Sabater), es van llegir fragments provinents del llibre El naixement dels barris del Port de Luis Ballester i Coia Escoda, publicat pel Port de Tarragona l’any 2005, dins la col·lecció Saturnino Bellido; es van seleccionar també altres lectures relacionades amb el barri del Port d’escriptors tarragonins com Artur Bladé Desumvila, Antoni Rovira i Virgili, Josep Pin i Soler o Josep-Pau Virgili Sanromà.  La música va anar a càrrec de David Blay.

La tercera edició del 2022 ha estat dedicada al barri mariner del Serrallo, a l’igual que l’edició del 2021, va ser una selecció de textos del llibre El naixement dels barris del Port de Luis Ballester i Coia Escoda, complementat amb la tria d’autors que han escrit sobre el Serrallo: Artur Bladé Desumvila, Rovira i Virgili, Pin i Soler, Olga Xirinacs o Jordi Tiñena, i s’han llegit un total de vint-i-sis textos pels rapsodes Encarnació Laínez, Josep Maria Piñol i Antònia Sabater. En aquesta ocasió la música va anar també a càrrec de David Blay junt amb Eladi Dalmau.

Aquí teniu l’enregistrament de l’activitat

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s