Pla de dinamització patrimonial del forns d’oli de ginebre a Riba-roja d’Ebre.

oli-de-ginebreAmb el denomicació Pla estratègic per a la salvaguarda i dinamització del patrimoni dels forns d’oli de ginebre de Riba-roja  les antropòlogues Íngrid Bertomeu i Maite Hernández han fet balanç de les accions realitzades al voltant d’aquest patrimoni: la publicació del llibre de Judit Vidal Els Forns d’oli de ginebre : una indústria a Riba-roja d’Ebre, la primera fase del projecte de museïtzació i el projecte del Centre de Interpretació, la realització des models tridimensionals per a la representació virtual, el recompte de les diverses festes i l’exposició al Museu Etnològic de Barcelona.

El 8 de setembre d’enguany tindrà lloc la primera presentació del Pla que ha de donar continuïtat al que s’ha fet fins ara. Serà també l’ocasió per recollir opinions, idees, propostes i suggeriments. Diversos indicadors posen de manifest la rellevància i impacte de la feina duta terme:

–  20.000 persones van visitar l’exposició al Museu Etnològic de Barcelona de l’any 2019. La Diputació de Tarragona amb el suport dels Amics de Riba-roja està preparant una exposició itinerant per a l’any 2021. Podeu llegir aquí el post de l’exposició.

– La Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya ha iniciat els tràmits per declarar els forns de Riba-roja d’Ebre Zona d’Interès Etnològic, categoria de Bé Cultural d’Interès Nacional. Actualment tenen aquesta consideració el Massís de les Gavarres, les coeteres del delta de l’Ebre, les construccions de pedra seca de Mont-roig i Torrebesses, el Barri de les Adoveries  de Vic i les tines de vinya a les Valls de Montcau. Podeu llegir aquí informació sobre les Zones d’Interès Etnogràfic.

– Les excavacions arqueològiques de la UB (Universitat de Barcelona) prosseguiran l’any vinent. Podeu llegir aquí el post del blog El passat més recent.

– L’organització GRAMPUS Heritage&Training  Limited, dedicada a la promoció del patrimoni europeu, organitzarà a Riba-roja cursos monogràfics entorn de l’oli de ginebre en el marc del programa Erasmus Plus, possiblement a partir del mes d’abril de 2021. Podeu llegir-ne aquí el programa previst per enguany

Podeu llegir aquí el post sobre el llibre Els Forns d’oli de ginebre : una indústria a Riba-roja d’Ebre de Judit Vidal.