475 anys de la creació de la Confraria de la Sang de Tarragona.

475 capçalera bloc

El 25 de gener de 2020 es va iniciar, amb una missa solemne a l’església de Natzaret oficiada per l’abat de Poblet P. Octavi Vilà Mayo, la commemoració dels 475 anys de la Reial Congregació de La Sang de Tarragona. Al llarg de l’any hi havia previstos més de 30 actes que s’han anat adaptant a les circumstàncies de la pandèmia actual. La cloenda està prevista el dia de Crist Rei, el 22 de novembre, amb una processó extraordinària des de la plaça del Rei fins a la Catedral on se celebrarà una missa presidida pel Sr. Arquebisbe, Mons. Joan Planellas Barnosell.

La Reial i Venerable Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist va ser fundada l’any 1545, possiblement el 18 d’agost, tot i  que abans existia una congregació similar. Hi havia dues menes de congregants: els forçats, membres sempre dels gremis d’espardenyers i esparters, i els voluntaris, és a dir, els no agremiats. Alguns documents fan pensar que cinc anys després, la nova congregació va organitzar a Tarragona la processó del Sant Enterrament, la primera de què es té notícia a Catalunya. Tanmateix, no és fins 1589 que les actes escrites no documenten fefaentment la celebració de la processó. Els misteris fundacionals van ser: el Sant Crist Crucificat, l’Ecce-Homo i la Mare de Déu de la Soledat.

A més de les funcions religioses i gremials, la congregació n’assumia, amb càrrec al seu peculi, d’altres amb vessant social: tenia cura dels malalts pobres, vetllava els condemnats a mort i n’atenia les darreres necessitats, i s’ocupava de l’enterrament d’indigents. La Congregació va participar com a milícia -el sometent-, en els casos necessaris, i va intervenir en la defensa de Tarragona en el setge de la Guerra del Francès.

Els Armats de la Sang apareixen datats per primer cop a la processó de dijous sant de l’any 1758. Avui en dia, estan formats per trenta-dos soldats, sis tabalers, un trompeta i el capità Manaies. El divendres sant acompanyen els misteris des del seu lloc d’origen fins a la plaça del Rei i obren la processó tarragonina. La presència dels penitents amb improperis, símbols de la Passió de Crist, és tan antiga com la processó mateixa. El seguici s’obre amb la Creu de la Passió o Creu dels Penitents.

El 21 de juliol de 1936 al mig de la Plaça del Rei, en una gran foguerada, van ser cremades les imatges i passos de la Congregació: el Sant Crist de la Sang de Benet Baró, del 1617; el pas de La Flagel·lació de Josep Campeny, del 1914 i el pas del Crist de la Humiliació dels escultors Clemente Cantos i Antonio Garrigós, creat el 1927. Actualment la imatge principal de la processó és el Sant Crist de la Sang, obra de Salvador Martorell  el 1940; els aspirants acompanyen el pas de La Flagel·lació  del 1948 i els penitents, el pas Crist de la Humiliació de 1961; ambdós grups escultòrics, d’Innocenci Soriano Montagut.

Per a saber-ne més:

Basco Gracià, Francesc. Processó del Sant Enterrament : Divendres sant a Tarragona : declarada festa tradicional d’interès nacional. Tarragona : l’autor, 2019

Rovira i Soriano, Jordi ; Ramon i Vines, Salvador ; Dasca i Roigé, Andreu. Introducció a la Setmana Santa de Tarragona. Tarragona : Virgili, 1994.

Salvat y Bové, Juan. “Cofradía de la preciosa sangre su fundación : Datos inéditos para la historia local”. En: Setmana Santa. Programa d’actes. Tarragona : Agrupació d’Asociacions de Setmana Santa. Any 1982 p. [5-8].

Salvat y Bové, Juan. “La Congregación de la Purísima Sangre de Ntro Señor Jesucristo y los patibularios”. En: Setmana Santa. Programa d’actes. Tarragona : Agrupació d’Asociacions de Setmana Santa. Any 1983 p. [9-11].

Salvat y Bové, Juan.”Los Disciplinantes en la procesión de Tarragona : Datos inéditos para la historia local”.  En: Setmana Santa. Programa d’actes. Tarragona : Agrupació d’Asociacions de Setmana Santa. Any 1976 p. [5-13].

Salvat y Bové, Juan. “Sobre los orígenes de la procesión en Tarragona : Datos inéditos para la historia local”.  En: Setmana Santa. Programa d’actes. Tarragona : Agrupació d’Asociacions de Setmana Santa. Any 1975 p. [5-18].

Salvat y Bové, Juan. Tesoro bibliográfico de la “Confraria i Congregació de la Sanch de Jesuchrist : siglos XVI-XIX. Tarragona : la Diputació, 1987.

Podeu consultar aquí la web de la Congregació amb les darreres novetats.