XVIII Jornada d’Etnologia de les Terres de l’Ebre al Museu de la Mar de l’Ebre

La XVIII Jornada d’Etnologia de les Terres de l’Ebre, organitzada pel Departament de Cultura, el Museu de les Terres de l’Ebre, l’Institut Ramon Muntaner i l’Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita, es celebrarà al Museu de la Mar de l’Ebre a Sant Carles de la Ràpita, el dissabte 11 de desembre.

La Jornada d’Etnologia de les Terres de l’Ebre es celebra des del 2000, de forma itinerant, anualment a una de les quatre comarques del territori. En aquest context, l’actual Jornada es portarà a terme al Montsià, concretament a Sant Carles de la Ràpita, i continuarà l’objectiu de les anteriors edicions per continuar difonent diferents aspectes  que giren entorn del món mariner en sentit ampli (construcció naval, navegació i pesca, fluvials i marítimes), a partir de recerques històriques, etnològiques i etnogràfiques. Així la Jornada farà recull d’oficis i tècniques tradicionals, canvis tècnics, records familiars i experiències individuals i col·lectives, arreu del territori i zones confrontants.

Pel que fa al seu contingut: al matí el Dr. Enric Garcia Domingo (Museu Marítim de Barcelona/Universitat de Barcelona, Grup TIG) farà la conferència marc El cabotatge com a dimensió social i antropològica: el cas de Sant Carles de la Ràpita, i després es desenvoluparan tres de les cinc comunicacions de la Jornada: L’ofici de mestre d’aixa a Sant Carles de la Ràpita, a càrrec d’Antoni Cartes Reverté (Observatori del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l’Ebre); El darrer mestre d’aixa de Tortosa i l’Ebre, Isaïas Vilás Panisello, a càrrec de M. Carme Queralt Tomás (Inventari del Patrimoni Etnològic i Immaterial de Catalunya), i Els últims llaguters i barquers de la Ribera d’Ebre, a càrrec de Joan Pujol Pedret (Associació La Riuada, Móra d’Ebre). A la tarda es realitzaran les altres dos comunicacions: Viure a l’Almadrava. Apunts per a una història contemporània de l’Almadrava Cap de Terme, a càrrec de Marc Soler Piquer (periodista i escriptor) i Com es pescava a Nonasp al Matarranya i l’Algars, a càrrec de Josep M. Ràfales Vidal i Mario Rius Roc (Associació Amics de Nonasp).

La Jornada inclou també dos activitats complementàries: la visita guiada al Museu de la Mar de l’Ebre, a càrrec d’Àngel Pascual Peña, tècnic del Museu, i l’exposició “Dones de mar. Sal a les venes”, a la Sala d’exposicions del Museu de la Mar de l’Ebre.

L’entrada a la Jornada és lliure com a públic oient, hi haurà certificat d’assistència en el cas de sol·licitar-lo i l’organització facilitarà un llistat amb les dades dels restaurants de Sant Carles de la Ràpita, incloent un menú de 20€ per a la XVIII Jornada Etnologia de les Terres de l’Ebre. Podeu realitzar la vostra inscripció omplint el formulari que trobareu al següent enllaç: INSCRIPCIONS

Trobareu tota la informació de la Jornada al següent enllaç: https://www.museuterresebre.cat/, i per ampliar informació sobre els continguts de la Jornada: http://etnologia.tte.cat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s