Premi de Recerca Ricart i Giralt

El Museu Marítim de Barcelona i l’Institut Ramon Muntaner, convoquen, des de l’any 2000, el Premi de Recerca Josep Ricart i Giralt, amb l’objectiu d’estimular projectes de recerca en el camp de les ciències socials, relacionades amb el patrimoni i la cultura marítimes. Aquest 2022, l’estudi “Quedan unidos y forman un solo cuerpo”: La Revolución Portuaria y los cargadores marítimos de Tarragona (1748-1914), del Dr. Bredan J. Von Briesen, ha estat el guardonat amb el XXIII Premi de Recerca Ricart i Giralt

En destaquen la solidesa metodològica continguda en la proposta d’investigació, l’abast cronològic i territorial del projecte, atès que se centra en la transformació de les activitats de càrrega i descàrrega en una època de grans canvis i mutacions en la navegació i les operacions portuàries, a un dels grans ports catalans, i l’ampli coneixement de fonts primàries i bibliografia que es manifesta en la proposta. 

L’objectiu de la investigació és fer la història del treball dels carregadors al port de Tarragona en la transició de l’antic règim al sistema liberal capitalista. S’analitzaran els canvis institucionals i els canvis tecnològics, i l’impacte que aquests canvis van tenir en el mercat laboral portuari. Es proposa estudiar la història del sector des del gremi de mareantes, a partir de les ordenances de la Matricula de Mar de 1748 i 1802, el procés de liberalització del treball de càrrega i descarrega al llarg del segle XIX, i l’aparició de l’organització sindical. S’investigarà quines van ser les respostes organitzatives que es van donar al Port de Tarragona, i quina afectació van tenir totes aquestes transformacions a la vida laboral del treballadors de la càrrega i descarrega d’aquest port.

El Premi de Recerca Ricart i Giralt, que enguany ha arribat a la vint-i-tresena edició, té com a objectiu estimular les investigacions relacionades amb el patrimoni i la cultura marítima en l’àmbit de les terres de parla catalana; és per això que la temàtica del premi és el patrimoni i la cultura marítima vists des del punt de vista de les ciències socials (història, biografia, etnologia, sociologia, economia…). Posteriorment, es publicarà el projecte dins la col·lecció Estudis del Museu Marítim de Barcelona.

Esperem tenir-ne disponibilitat ben aviat a la biblioteca!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s